“Çanakkale Savaşlarının Türk ve Dünya Tarihindeki Yeri” Konuşuldu

İlan Tarihi:20.03.2019 16:32:00
 

Çanakkale Zaferi’nin 104. yıldönümü nedeniyle Üniversitemiz Rektörlüğü tarafından düzenlenen “Çanakkale Savaşlarının Türk ve Dünya Tarihindeki Yeri” konulu konferans, 20 Mart 2019 tarihinde Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleştirildi. Üniversitemiz Fen-Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nurettin Gülmez tarafından verilen konferansa Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Dr. Öğr. Üyesi İlker Mümin Çağlar, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrencimiz katıldı.

Her milletin tarihte yaşadığı iyi ve kötü olayları gelecek nesillere aktarması ve onların bu olaylardan ders almasını sağlamak gerektiğini, milletlerin geleceklerini sağlama almak için bu zaferlerin ve felaketlerin yıldönümlerini anmak ve kutlamak zorunda olduklarını ifade eden Prof. Dr. Nurettin Gülmez, “Bugün ay yıldızlı bayrağın altında, hür ve bağımsız olarak, rahat ve huzur içinde yaşıyorsak, ezanlar minarelerden duyuluyorsa, huzur içinde alnımızı secdeye koyabiliyorsak, bunu Gazi Mustafa Kemal Atatürk’e, şehitlerimize ve gazilerimize borçluyuz” dedi.

Çanakkale Savaşı’nda yaşanan insanlık örneklerinden kesitler aktaran Prof. Gülmez, Çanakkale Savaşlarının Dünya ve Türk tarihi açısından sonuçları hakkında detaylı bilgiler verdiği konuşmasında şunları söyledi: “Savaşın uzaması nedeniyle Ruslar yardım alamamış, bu da sefalet ve açlığı artırarak Bolşevik Devrimi’ne zemin hazırlamıştır. 1917’den 1990’lara kadar dünyayı etkileyen Komünizmin doğmasına ortam hazırlamıştır. Birinci Dünya Savaşı’nı en az iki yıl uzatmıştır. İngilizler, uzayan savaş nedeniyle 1.600.000’den fazla insan kaybına maruz kalmıştır. Fransa'nın da kaybı İngilizlerden az değildir.

Türk tarihi açısından baktığımızda Çanakkale Savaşları, Milli Mücadeleye ortam hazırlamıştır. Düşman Rusya, dost Sovyetler Birliğine dönüşmüştür. Sovyetler Birliği, İngiltere ve Fransa ile düşman hale gelmiştir. Çarlık Rusya’sı yıkılmış, Brest Litovsk Antlaşmasına zemin hazırlamıştır. Ruslar işgal ettikleri Osmanlı topraklarını boşaltmış, Milli Mücadelede Türkiye’ye yardım etmiştir. Türkiye Cumhuriyetine giden yol açılmıştır. Mustafa Kemal’i Türk ve Dünya kamuoyuna tanıtmış ve daha sonra gerçekleşecek olan Millî Mücadeleye moral destek sağlamıştır.”

Ey tüm dünyanın insanları duyun! Burası Çanakkale, burası insanlığın savaşı yendiği yerdir!

Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk askeri (Mehmetçik) için söylediği, “Dünyanın hiçbir ordusunda yüreği seninkinden daha temiz, daha sağlam bir askere rast gelinmemiştir. Kanaatinle, imanınla, itaatinle, hiçbir korkunun yıldıramadığı demir gibi temiz kalbinle, düşmanı alt eden büyük gayretin için, gönül borcumu ve teşekkürümü söylemeyi nefsime en aziz bir borç bilirim” sözünü hatırlatarak, “Çünkü onlar ölmeleri gereken yerde en ufak bir tereddüt göstermeden gülümseyerek ölüme gittiler. Çünkü onlar; ana kucaklarını, baba ocaklarını biz doğmamış torunları için feda ederek, dönmemecesine şahadete yol aldılar. Çünkü onlar; yepyeni bir Cumhuriyete, kanlarından, kemiklerinden ve bedenlerinden yıkılmaz bir temel yaptılar. Çünkü onlar, kendilerini öldürmeye gelenlere bile kucaklarını açıp insanlık dersi öğrettiler ve el ele verip: "Ey tüm dünyanın insanları duyun! Burası Çanakkale, burası insanlığın savaşı yendiği yerdir!" dediler.

Şimdi artık dedeyle torununun buluşma zamanı geldi. Artık torunlar, Çanakkale'nin bağrına bastığı dedelerine vefa borçlarını ödemeliler. Önce, insanlığın bu anıt noktalarını kendimiz tanımalı ve tüm dünyaya tanıtmalıyız. Vatan ve bayrağı için şehit olan kahraman askerlerimizi minnet ve şükranla anıyoruz. Seve seve canlarınızı verdiğiniz kutsal vatan topraklarında rahat uyuyunuz. Aziz ruhunuz şad olsun” diye konuştu.

Konferans, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Muzaffer Tepekaya tarafından Prof. Dr. Nurettin Gülmez’e teşekkür belgesi ve çiçek takdim edilmesiyle sona erdi.

 


759 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC8241 _DSC8248 _DSC8259 _DSC8267 _DSC8270 _DSC8276 _DSC8288 _DSC8292
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
759
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası