İİBF’de “Türk Dış Politikası ve Ortadoğu ile İlişkiler” Konuşuldu

İlan Tarihi:1.04.2019 11:03:00
 

Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bölümünde geçtiğimiz yıl başlatılan Diplomasi Konferansları bu yıl da devam ediyor. 20 Mart 2019 tarihinde gerçekleştirilen ve Çin’deki Guandong University of Foreign Studies, South China Business College’dan Dr. Rong Wang’ın konuk olduğu konferansta İpek Yolu, Çin kültürü ve Türkiye’nin İpek Yolu’ndaki yeri konuşuldu. 

MCBÜ Uluslararası İlişkiler Kulübü ile işbirliğinde gerçekleştirilen konferans serisinin 28 Mart 2019 tarihinde düzenlenen ve “Türk Dış Politikası ve Ortadoğu” başlığını taşıyan etkinliğinin konuşmacısı ise Uludağ Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tayyar Arı oldu.

Bölgedeki sorunlara ve Türkiye’nin bu alanda üstlenebileceği role ilişkin değerlendirmelerde bulunan Prof. Dr. Tayyar Arı, konuşmasının ilk kısmında Yemen’deki soruna değindi ve sorunun sadece mezhep tabanlı bir çekişmeden kaynaklanmadığını, bölgesel güçlerin politikalarını içeren siyasi bir temelinin de bulunduğunu vurguladı. Filistin sorununa ilişkin olarak ise, Arap-İsrail Savaşlarında İsrail’in gerçekleştirdiği işgallere yeterince karşı çıkılmadığını belirten Arı, uluslararası hukukun düzgün bir şekilde işletilmediğini belirtti. Bu kısımda, İkinci Dünya Savaşından sonra kurulan uluslararası kurumlarda ve uluslararası hukuka dair düzenlemelerde ABD’nin etkisine dikkat çeken Arı, Irak Savaşında ve en son Golan Tepelerine ilişkin kararda görüldüğü üzere bu kurumların ABD tarafından göz ardı edebildiğinin altını çizdi.

Ortadoğu’da Suudi Arabistan, Mısır ve Birleşik Arap Emirlikleri gibi bölgesel ağırlığı olan ülkelerin İsrail ile işbirliği içerisinde hareket ettiğinden ve bölgenin büyük siyasi ve ekonomik sorunları bulunduğundan bahseden Arı, Türkiye’nin bu sorunların çözümüne ilişkin olarak İslam dünyasının umudu olduğunu belirtti.

Öğrenciler ve öğretim üyeleri tarafından ilgiyle dinlenen konuşmasının son bölümünü soru-cevap kısmına ayıran Prof. Dr. Tayyar Arı’ya, konferansın sonunda İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat tarafından Üniversitemizin logosunu taşıyan bir saat ve teşekkür belgesi takdim edildi.

 

 

 


869 görüldü.    0 Paylaşıldı
_NKN4803-min _NKN4812-min NKN_4736-min NKN_4748-min NKN_4751-min NKN_4757-min NKN_4762-min NKN_4776-min
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
869
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası