MCBÜ “Gençlerle 360 Derece 6. Uluslararası Öğrenci Kongresi” Başladı

İlan Tarihi:3.04.2019 16:04:00
 

“Yeni Denge Arayışları” temalı Gençlerle 360 Derece Uluslararası Öğrenci Kongresi, 3-4 Nisan 2019 tarihlerinde, Üniversitemiz İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi ev sahipliğinde düzenleniyor.

Üniversitemizin koordinatörlüğünde; Uludağ Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Uluslararası Vizyon Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştirilen kongrenin açılış töreni, Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce, Üniversitemiz Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Kovancılar, Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, MCBÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, Manisa Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sezen Şenay, Sipil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bayraktar, öğretim üyeleri ve 40 üniversiteden yaklaşık 250 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirildi.

12 farklı ülkede bulunan 40 üniversiteden, 191 Türkçe ve İngilizce bildiri sunulacak.

Kongrenin açılış konuşmasını yapan Kongre Başkanı Prof. Dr. Mustafa Mıynat, “Üniversitemiz öncülüğünde; Sakarya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Makedonya Uluslararası Vizyon Üniversitesi katkıları ile bu yıl 6. sını düzenlediğimiz Gençlerle 360 Derece Uluslararası Öğrenci Kongresi’ne hoş geldiniz. Bu tür kongreler; öğrencilerin bilimsel çalışma disiplini edinmeleri, alanlarında araştırma yapma becerileri kazanmaları, fikirlerini ifade edebilmeleri ve biz akademisyenlere ışık tutmaları açısından büyük öneme sahiptir. Bu sene kongremizin ana teması olan “Dünyada Yeni Denge Arayışları” konusuyla öğrencilerimiz, sosyal bilimlerin doğasına uygun olarak olaylara ve konulara farklı yönlerden yaklaşma fırsatı bulacaklar; günceli yakalama, yeni fikirler aktarma ve edinme şansına sahip olacaklardır. Bu kapsamda Makedonya, Macaristan, Somali ve Çin gibi 12 farklı ülkede bulunan 40 üniversiteden 191 Türkçe ve İngilizce bildiri sunulacak, 40’ı yabancı uyruklu olmak üzere toplam 245 katılımcı bu bildiriler çerçevesinde ele aldıkları konuları ayrıntıları ile tartışacaklar” dedi.

Sakarya Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Vecdi Can, kongrenin adının başında 360 derece ibaresinin yer almasının çok önemli olduğunun altını çizerek, “Artık bilim insanları sadece çalıştıkları konunun içinde kalmamalı. Her konuya 360 derecelik bir bakış açısıyla bakmalı ve alanının dışındaki konularda da kendini en iyi şekilde yetiştirmeli. Kongre Uludağ Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Uluslararası Vizyon Üniversitesi işbirliği ile gerçekleştiriliyor. Ben iddia ediyorum ki Türkiye’de bizim kadar işbirliği içinde olan, bunu kağıt üzerinde bırakmayan ve her alanda ortak çalışmalar yürüten başka bir üniversite grubu yoktur” diye konuştu.

Ardından kürsüye gelen Uludağ Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Yüce de “Hangi ırktan, hangi dinden ve hangi ülkeden olursak olalım, hepimiz insanız. Hepimiz tek bir hedef için çalışıyoruz. O da dünyamızın refahı, tüm insanlığın mutluluğu ve gelişimidir” dedi. 

Öğrenci ne istediğini bilen, hedeflerini ortaya koymuş, sorgulayan, araştıran ve kendisini sürekli geliştiren kişidir.

Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, “Böyle bir kongreyi öğrencilerimizin organizasyonunda, düzenliyor olmaktan dolayı çok büyük bir mutluluk duyuyorum ve en başta öğrenci arkadaşlarıma teşekkür ediyorum. Bu kongreler bizleri araştırmaya, yeni çözüm önerileri getirmeye, paylaşmaya sevk ediyor. Kongreler daha ziyade akademisyenler arasında, bilim camiasında gerçekleştiriliyor. Öğrencilik aşamasında biz öğrencilerimize susmayı, dinlemeyi, itaat etmeyi öğretiyoruz. Halbuki öğrenci sadece oturan, dinleyen, sınava tabi tutulan, değerlendirilen ve sonra eline bir kâğıt parçası tutuşturulan bir birey değildir. Aslında öncelikle ne istediğini bilen, hedeflerini ortaya koymuş, sorgulayan, araştıran ve kendisini sürekli geliştiren kişidir. Bizim eğitim sistemimizde belki aileden başlayarak yaptığımız yanlışlıklar var. Hep susmasını, oturmasını, itaat etmesini öğrettik. Oysa her şey insanın kendisinde başlıyor ve kendisinde bitiyor. Anne babaların, eğitimcilerin, üniversitelerin yapacağı şey adam etmek ve yetiştirmek değildir. Önünü açmaktır, ona gerekli imkânları, fırsatları ve ortamı sunmaktır. Başaracak, belli bir noktaya, belli bir yere gelecekse bu kişinin kendi gayretiyle olacaktır. Biz üniversiteler olarak, buradaki idareciler olarak, kendinizi geliştirme noktasında her türlü imkânı ve fırsatı size sunmakla yükümlüyüz.

Bu tür organizasyonlar, etkinlikler derslerden çok daha önemli; bunların telafisi yok ama derslerin telafisi var. Her şey derslerde öğrendiğiniz üç beş konudan ibaret değil. Artık bilgiye ulaşma imkânlarımız çok daha fazla. Aynı bu kongrede olduğu gibi, bu tür etkinliklerin organizasyonundan son aşamasına kadar içinde yer almanız, bu tür kongre ve konferanslara dinleyici olarak katılmanız son derece önemli” dedi.

Prof. Çelebi; Sakarya Üniversitesi, Uludağ Üniversitesi ve Uluslararası Vizyon Üniversitesi ile her zaman birlikte hareket ettiklerini ifade ederek, “Birbirimize karşı gönül bağlarımız ve yakınlığımız, diğer üniversiteler ile olan ilişkilerimizden çok daha farklı. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. 

Kongreye Türkiye’deki üniversitelerin hemen hemen büyük bir kısmından öğrenci arkadaşlarımız bildirileriyle katılıyor. Uluslararası katılım söz konusu ve bu organizasyon gerçekten çok başarılı” diye konuştu.

Aşkın ve ahlâkın olmadığı yerde maalesef kalite, nitelik ve ilerleme olmuyor.

Prof. Çelebi, bilgilerini ve tecrübelerini de öğrencilerle paylaşmak istediğini belirterek “Kongrenin adındaki 360 derece ifadesi, konulara her açıdan bakmamızı söylüyor. Mevlana’nın pergel metaforunda olduğu gibi; bir ayağımız sabit olarak kendi coğrafyamıza, değerlerimize sahip çıkacak; araştırırken, sorgularken pergelin diğer ayağıyla da 360 derece bütün toplumları, bütün kâinatı kucaklamaya, anlamaya çalışacağız. Özellikle sosyal bilimlerde bizim ülke olarak yapmamız gereken öz eleştiriler var. Sosyal bilimlerde henüz tam olarak tercüme ve derleme aşamasının ötesine geçebilmiş değiliz. Sosyal bilimler alanında çok özgün fikir insanlarımız, bilim insanlarımız yok değil, elbette var, örneğin Prof. Dr. Fuat Sezgin gibi. Sezgin, Bilim Tarihi üzerine yaptığı araştırmalarla, bu milletin kendine olan güvensizliğini yok etmek ve özgüvenini tekrar sağlamak için bu çalışmaları yaptığını ifade ediyor. Yine Peygamber Efendimizin ifadesiyle, ilim Çin’de de olsa gidip onu alacağız. Hikmet ve ilim evrenseldir. Ancak biz kendi özgünlüğümüzle sosyal bilimlere bir katkı sağlamak, tercümenin ve derlemenin çok çok ötesine geçip bu alanda da çok ciddi fikirler, öneriler üretmek durumundayız. İşte sizin bu aşamada yaptığınız çalışmalar, sunacağınız tebliğler; hem size, hem toplumumuza, hem de tüm insanlığa katkı sağlayacak. Bunun için gerekli olan iki şeyi kaybettik; aşk ve ahlâk. Aşkın ve ahlâkın olmadığı yerde maalesef kalite, nitelik, ilerleme ve huzur olmuyor. YÖK yayınlardaki istatistikleri paylaşıyor, dünyada ilk sıralarda değiliz. Aşk ve ahlâkla hareket edersek; biz o zaman çok daha özgün, çok daha kaliteli çalışmaları ortaya koyup, bu coğrafyanın insanları olarak söz sahibi olabiliriz ve kendimizi gösterebiliriz” diye konuştu.

Ardından Üniversitemiz Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü Öğr. Gör. Özkan Özkoç ve Öğr. Gör. Aras Poyraz Açıkgöz tarafından müzik dinletisi sunuldu.

Açılış töreni Sipil Grup Yönetim Kurulu Başkanı Hakkı Bayraktar’ın kendi hayatından kesitler ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştığı konuşması ile devam etti. Rektörümüz Prof. Dr. A. Kemal Çelebi, Hakkı Bayraktar’a kongreye olan katkıları, hayat dersleri içeren ve ilgiyle dinlenen konuşması nedeniyle teşekkür plaketi takdim etti. Ardından kongreye katkıları nedeniyle Manisa Ticaret ve Sanayi Odası adına Başkan Yardımcısı Sezen Şenay ile Manisa Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Osman Güreser’e ve kongrenin düzenlenmesine katkıları olan Üniversitemiz Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Kulübü, Uluslararası İlişkiler Kulübü, Maliye Kulübü, İktisat Kulübü, Sosyal Sorumluluk Topluluğu, Türk Kızılay Genç Topluluğu ve Genç Yatırımcılar Topluluğuna teşekkür plaketleri takdim edildi.


1156 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC9690 _DSC9708 _DSC9730 _DSC9740 _DSC9744 _DSC9745 _DSC9747 _DSC9754 _DSC9761 _DSC9774 _DSC9779 _DSC9790 _DSC9809 _DSC9812 _DSC9819 _DSC9826 _DSC9832 _DSC9841 _DSC9855 _DSC9864 _DSC9869 _DSC9872 _DSC9884 _DSC9898 _DSC9907 _DSC9917
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1156
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası