SEM-EDX Cihazı MCBÜ DEFAM’da Hizmete Açıldı

İlan Tarihi:7.10.2019 16:50:00
Güncelleme Tarihi:7.10.2019 21:02:00

Sanayi kuruluşlarında üretilen malzemelerin üretim, kalite kontrol ve AR-GE çalışmalarında kullanılacak SEM-EDX Cihazı, Üniversitemiz Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinde hizmete açıldı.

“Taramalı Elektron Mikroskop (SEM) ve Enerji Yayılımlı X-Işını Analizi (EDX) Cihazı”, Üniversitemiz Deneysel Fen Bilimleri Uygulama ve Araştırma Merkezinde (DEFAM) hizmete girdi.

SEM-EDX cihazı, çeşitli yüzeylerin nanometre düzeyinde hem iki boyutlu topografik görüntülerinin hem de yüzeydeki kimyasal kompozisyonun belirlenmesinde; Fizik, Kimya, Biyoloji, Tıp ve Mühendislik bilimlerinde elde edilen materyallerin görüntüsünün alınmasında, sanayi kuruluşlarında üretilen malzemelerin üretim, kalite kontrol ve AR-GE çalışmalarında sıklıkla kullanılmaktadır.

SEM analizlerinde bazı örnek tipleri için (biyolojik, seramik vb.) numunenin kuru ve kaplanmış olması gerekiyor. Bu amaçla, DEFAM bünyesindeki SEM Örnek Hazırlama Laboratuvarında Kritik Nokta Kurutucu ve Au-Pd Kaplama Cihazı da hizmete açıldı.

Daha detaylı bilgiye DEFAM web sitesindeki SEM RANDEVU sisteminden ulaşılabilir. (https://defam.cbu.edu.tr/)

DEFAM SEM (Zeiss Gemini 500)

1. SED: İkincil Elektron dedektör

2. BSD: Backscatter Elektron dedektör