Üniversitemiz Tarafından “Güneş Enerji Santralleri için Otonom FotoVoltaik Panel Yüzey Temizleme Robotu” Geliştirildi

İlan Tarihi:9.09.2019 10:17:00
Güncelleme Tarihi:23.09.2019 10:01:00
 

Üniversitemiz Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sezai Taşkın’ın yürütücülüğünü yaptığı, Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Onat’ın araştırmacı ve Arş. Gör. Bilal Karaman’ın ise bursiyer olarak yer aldığı, TÜBİTAK tarafından “Üniversite Sanayi İşbirliği Programı” kapsamında desteklenen "Güneş Enerji Santralleri için Otonom FotoVoltaik Panel Yüzey Temizleme Robotu Geliştirilmesi” isimli proje başarıyla tamamlandı. Projede Üniversitemiz yürütücü kuruluş, Manisa’da bulunan Alp Mühendislik firması ise müşteri kuruluş olarak yer aldı.

Proje çıktısı ürünün, Manisa-Üçpınar’da bulunan İlhanlar Demir Enerjiye ait 4,36 MWp gücündeki Güneş Enerji Santrali (GES)’ndeki uzun dönem saha testleri devam ediyor.

Üniversitemiz tarafından başarıyla gerçekleştirilen ve bir ürüne dönüşen proje hakkında bilgi veren Prof. Dr. Sezai Taşkın; GES sahalarında binlerce fotovoltaik panel bulunduğunu, bu panellerin dış ortamdaki toz, ağaç polenleri, kuş dışkıları vb. gibi çeşitli kirleticilerden kaynaklanan etkenlerden dolayı zamanla verimlerinin düştüğünü ve bu nedenle yüzeylerinin belirli aralıklarla temizlenmesi gerektiğini belirtti. Bu temizleme işleminin binlerce panelin bulunduğu açık sahada insan gücü ile yapılmasının kolay olmadığını dile getirdi. Bu bakımdan otonom temizleme robotları üzerinde yaklaşık 3 yıldır çalıştıklarını, çatı ve arazi tipi GES sahaları için farklı özelliklerde prototip ürünler geliştirdiklerini ve bunların denemelerinin devam ettiğini belirtti. Ayrıca, proje çıktısı ürünle ilgili olarak patent başvurularının da bulunduğunu söyledi. Bu proje kapsamında geliştirilen 5 m boyunda ve 1,2 m enindeki robotun kontrolü ve izlenmesi için uzaktan erişime imkân vererek robota otonom temizleme özelliği kazandıran veri toplama ve kontrol kartı geliştirdiklerini söyledi. Çalışma ile ilgili olarak Anadolu Ajansı ve TRT ile de robotun test sahasında bir röportaj gerçekleştirildi.

  


1529 görüldü.    0 Paylaşıldı
DJI_0591 DJI_0595 _NKN1569 _NKN1572
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1529
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası