Üniversitemiz Tıp Fakültesinde "Dünya Sepsis Günü" nedeniyle toplantı düzenlendi

Üniversitemiz Tıp Fakültesi Dekanlığı tarafından "Dünya Sepsis Günü" nedeniyle bir toplantı düzenlendi. Dekanlık Seminer Salonunda gerçekleştirilen toplantıya Hafsa Sultan Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Emin Kurt, eğitimci olarak Prof. Dr. Demet Aydın, Prof. Dr. Melek Çivi ve Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş katıldı. Toplantıda öğretim üyeleri, uzman doktorlar, hemşireler ve tıp öğrencilerinden oluşan 75 kişilik bir gruba eğitim verildi.
Prof. Dr. Demet Aydın, "Dünyadaki en önemli sağlık sorunlarının başında gelen sepsisin farkındalığını artırmak, tanı ve tedavisinin en doğru ve son rehberler ışığında ülkemizin her kentinde yapılabilmesini sağlamak amacıyla T.C. Sağlık Bakanlığı ve Türk Yoğun Bakım Derneği ile "Sepsis Eğitim Paketi Sunumu" başlığı altında çok önemli bir çalışma başlatıldı. Bunun ilki 13 Eylül Dünya Sepsis Günü sebebiyle ülkemizde yüzün üzerinde merkezde sağlık çalışanlarına yönelik olarak gerçekleştiriliyor. Sepsis, enfeksiyonlara karşı vücudun oluşturduğu normal dışı yanıtın, organ fonksiyonlarında bozukluk ve yetmezlik oluşturması sonucunda ortaya çıkan ve ölüm oranı oldukça yüksek bir durumdur" dedi.
Aydın, "Sepsise en sık neden olan enfeksiyonlar akciğer, idrar yolu, karın, cilt ve barsak enfeksiyonlarıdır. Dünyada her yıl 31.500.000 kişide sepsis geliştiği tahmin edilmektedir. Sepsis gelişen hastaların ölüm olasılığı hastanın genel sağlık durumu ve yaşı, tanı koyulma zamanı, tedavinin başlama zamanı, tedavinin yeterliliği, tedavinin yapıldığı sağlık kuruluşunun yeterliliği, hastalığın şiddeti gibi nedenlere bağlı olarak %20-80 arasında değişir. Ülkemizde sepsis gelişen hastaların hastane ölüm oranları, hastalığın şiddetine bağlı olmakla birlikte ortalama %60 civarındadır. Sepsis gelişen hastaların her yıl 5,5-8 milyonunun hayatını kaybettiği görülmektedir.  Hastanelerde gerçekleşen her 2-3 ölümden birinin sepsis ile ilişkili olduğu görülmüştür. Sepsis bir enfeksiyon hastalığı sonucunda ortaya çıktığı için öncelikle öksürük, balgam çıkartma, ishal, kusma, boğaz ağrısı gibi belirtiler gözlenmektedir. Buna ek olarak titreme, ateş veya vücut ısısında düşüş, nemli veya terli cilt, nefes alıp vermede sıkıntı, kalp hızı artışı, idrar çıkarmanın olmaması da görülmektedir"diye konuştu.  Prof. Dr. Melek Çivi ve Prof. Dr. Gönül Tezcan Keleş de sepsis tanımlaması ve tedavisi hakkında bilgiler verdiler.