Yazar Berin Tuncel Eğitim Fakültesinde "Kendi İçinde Yükselmek" konulu konferansı verdi

Yazar Berin Tuncel, 13 Nisan 2018 tarihinde Eğitim Fakültesinde "Kendi İçinde Yükselmek" konulu konferansı verdi.
Eğitim Fakültesi Basri Koçyiğit Kültür Merkezi'nde gerçekleştirilen konferansa, Demirci Kaymakamı Mutlu Akyol, Dekan Prof. Dr. Ahmet Ataç, İlçe Milli Eğitim Müdürü Yüksel Kocabaş, Eğitim Fakültesi öğretim elemanları, öğretmenler ve öğretmen adayları yoğun ilgi gösterdi.
Prof. Dr. Ahmet Ataç yaptığı açılış konuşmasında, "Birikimlerini bizlerle paylaşacağı için Sayın Berin Tuncel'e teşekkür ederim. Bugünün Miraç Kandili olması nedeniyle, insanın Elif'te doğruyu bulması, Elif gibi dosdoğru olması, Elif'te yükselmesi, lale medeniyetini yakalaması ve o medeniyetin gerektirdiği şekilde davranması için vesile olmasını; Peygamber Efendimizin Miraç'a yükseldiği gibi, kendi içimizdeki derinliklerden hatalarımızı bulup kendi nefsimize bir ayna tutmamızı sağlamasını temenni ediyorum. Kendi doğrumuzda, kendi içimizde yükselmek için bir başlangıç olmasını umut ediyorum"  dedi.
"Kendi içinde yükselmek" konulu nefs psikolojisi penceresinden iç dünyamızı, değişim ve dönüşümü anlatan Berin Tuncel, "Manisa Celal Bayar Üniversitesi'nin 'insanı' emanet edinmiş öğrencileri ve öğreticileri ile beraber olmaktan çok mutluyum" diyen ve konuşmasına bir egzersiz yaptırarak başlayan Tuncel, "Hepimiz burada bir amaç için toplandık, ama hepimiz birbirimizden son derece farklıyız. Örneğin ben Berin'im ve buraya "Kendine Doğmak" isimli kitabımın nasıl ortaya çıktığını ve neler söylediğini anlatmak için geldim. Bu benim şu anda kendimi ifade etme şeklim. Sizlerin de kendinizi sağınızda, solunuzda, önünüzde ve arkanızda daha önce hiç karşılaşmadığınız, tanımadığınız birine kim olduğunuzu ve buraya niçin geldiğinizi söylemenizi rica ediyorum "dedi ve yine kendileri ile ilgili çok da kimsenin bilmediği, sık sık dile getirmediği enteresan bir bilgiyi tanımadığı birine tek cümleyle söylemesini rica etti.
Salondan gelen cevaplar arasından mezuniyet ile ilgili olan örnekten yola çıkan Tuncer, "Mezuniyetiniz yaklaşıyor ve bir balo istiyorsunuz. Doğal olarak herkes bunu ister. Herkes iyi bir eğitim, mezuniyet, iyi bir evlilik, mutluluk, sağlıklı çocuklar, başarı, güzel bir ev, iyi bir araba ister. Bunu istemiyorum diyen var mı? Yok gibi. Bunlar bizim için iyi, mutlu, huzurlu, rahat bir yaşamı sembolize ediyor ve bunun için çabalıyoruz. Doğal olarak içine doğduğumuz dünya bizi buna sürüklüyor. Peki, bunların arkasında yatan şey ne hiç düşündük mü? Neden bunları istiyoruz. Mesela; mezuniyet, diploma ve eğitim neye karşılık geliyor. Tam da konferansımızın başlığında olduğu gibi, yükselmeye. Hepimiz doğduğumuz andan itibaren yükselmeye programlı bir şekilde hayata geliyoruz ve durup bıkmadan koşuyoruz. Fakat bazen yükseldiğimiz yerde durup düşündüğümüzde, kendimizi bir boşlukta hissedebiliyoruz. Biz insanlar olarak sadece dış dünyaya doğan varlıklar olarak gelmiyoruz. Hepimizin bireysel, farklı, içe dönük bir yapımız, iç dünyamız var ve çoğumuz bilhassa da bizim gibi doğu toplumlarında doğduğu zaman, kişi bu iç dünyası ile ilgili farkındalıkları zamanla kaybetmeye başlıyor.
Böyle bir egzersiz yaptırmaktaki temel amacım, buraya sadece bir öğrenci olarak, bir akademisyen olarak görev olduğu için, kendimizi geliştirmek çok güzel olduğu için değil, bizzat varlığımızla da gelebilmeyi sağlamaktı. O yüzden burada hepimiz kendimizle ilgili şeyleri fark edelim, kendimizle ilgili şeyleri keşfedelim" diye konuştu.
Berin Tuncel, konferansın sonunda "Kendine Doğmak" adlı kitabını da imzaladı.
Berin Tuncel Kimdir?
Nisan 1985'te Kayseri'de doğdu. İlk, orta ve lise eğitimini burada tamamladı. Lisans eğitimini 2006 yılında YTÜ'de, yüksek lisans eğitimini 2014'te Üsküdar Üniversitesi'nde tamamladı.
Annelik süreciyle birlikte Montessori Felsefesi ile ilgilendi, eğitimler aldı. Dr. Maria Montessori'nin, "Annenin yapması gereken gözlemlemek ve eşlik etmektir" düşüncesini benimsemesi onu psiko-analiz ile tanıştırdı. Tasavvuf ile kurduğu bağın da etkisiyle, Nefs Psikolojisi ekolünün kurucusu Psikiyatrist Dr. Mustafa Merter ile öğrenim analizine başladı.
Öğrenim analizini Mayıs 2015'te tamamlayarak bu alanda yetkili rüya analisti oldu. Aynı dönemde Nefs Psikolojisi perspektifinden grup terapi ve sanat terapisi eğitimleri aldı. "Serebral lateralizasyon" kavramını merkeze alan master tezini hazırlarken nöropsikoloji ile ilgilendi. Bütün bu eğitimler, onun insanın içsel bütünlüğüne yönelik bir farkındalık yaşamasını sağladı.
Mayıs 2015'ten bu yana bir kadın dergisinde köşe yazarlığı yapan yazar, annelik ve kadınlık psikolojisine odaklanan yazılarıyla modern dönemde sağlıklı ve dengeli bir varoluş için öneriler sunma çabasındadır.