“Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Çalıştayı BİLTEVT 2020” Gerçekleştirildi

İlan Tarihi:24.09.2020 09:15:00
Güncelleme Tarihi:24.09.2020 09:21:00
 

“Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Çalıştayı BİLTEVT 2020” Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı (AÇSHB) Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu işbirliğinde 17-19 Eylül 2020 tarihleri arasında düzenlendi.

Bilgi ve iletişim teknolojileri alanlarında erişilebilirliğin arttırılması ve bu kapsamda engelliler için hayatın her alanındaki bilişim teknolojilerinin ulaşılabilir ve kullanılabilirliğinin sağlanmasına yönelik çalışmalara katkı sunmak amacıyla gerçekleştirilen Çalıştay, 17 Eylül 2020 Perşembe günü  Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç,  AÇSHB Engelli Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Koç ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı’ndan Selman Solhan’ın konuşmaları ile başladı.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç; günümüzde bilgi ve teknolojinin hızla geliştiğini, eğitim alanında gerçekleşen uygulamaların pandemi döneminde çok daha değerli olduğunu, küreselleşen dünyada eğitimin, bireylerin ayağına kadar geldiği bir dönemin yaşandığını belirterek bu alanda üniversite olarak engellilerin bilgiye erişm hızını, tüm engelleri kaldırarak sunmakta olduklarını ve çalıştayın bu alandaki sorunların tespiti ve çözümüne yönelik bilgi sunmak amacıyla çok önemli olduğunu kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından Selman Solhan konuşmasında, 2020 Haziran ayında yayımlanan Resmi Yazışmalarda Uygulanacak Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’in kamudaki tüm yazışmaların elektronik ortama aktarılmasını kapsadığını belirterek Yönetmelik ile ilgili hazırlanan eğitim videolarının işaret diline çevirisinin yapıldığına değindi. İşitme engelli personelin kamuya ilk adım attığında fırsat eşitliğinin sağlanmasının önemine vurgu yapan Solhan, talep halinde kamu kurumlarıyla bu eğitimlerin paylaşılabileceğini ifade etti.  

AÇSHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzm. Dr. Orhan Koç,  pandemi sürecinde bilgiye erişimin önemini anlattığı konuşmasında, erişilebilirlik konusunun Genel Müdürlük olarak öncelikli şekilde ele alındığını, Sayın Cumhurbaşkanımızın Erişilebilirlik Yılı olarak 2020 yılını ilan etmesiyle erişilebilirlik çalışmalarına hız verildiğini, birçok özel ve kamu binasında, ulaşım araçlarında ve açık alanlarda önemli gelişmelere imza atıldığını belirtti.

Açılış konuşmalarının ardından yöneticiliğini Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Mustafa Özhan Kalaç’ın yaptığı “Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım” konulu panelde Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, MEB Özel Eğitim ve Rehberlik Hizmetleri Genel Müdürlüğü ve RTÜK tarafından yürütülen erişilebilirlik çalışmalarının yanı sıra uzaktan eğitim ve bilişim teknolojilerinde erişilebilirlik

konularında akademisyenlerce bilgilendirmeler yapıldı.  “Uzaktan Eğitimde Engelli Öğrenciler” konulu ikinci panelde ise akademisyenler ve STK temsilcileri ile uzaktan eğitim sürecinde erişilebilirliğin önemi ele alındı.

Çalıştayın ikinci günü olan 18 Eylül 2020 tarihinde beş farklı çalıştay grubunda “Dijital Dönüşüm ve Erişilebilirlik”,  “Web Erişilebilirliği”, “Mobil Yazılım Erişilebilirliği”,  “Uzaktan Eğitim– Eğitim Teknolojileri ve Ders Materyal Erişilebilirliği” ve “Medya Erişilebilirliği” konularında mevcut durum, yaşanan sorunlar, bunlara ilişkin kısa, orta ve uzun vadeli çözüm önerilerinin geliştirilmesine yönelik çalışmalarda bulunuldu. Sahasında uzman moderatörler tarafından yönetilen çalıştay gruplarında, katılımcılarca yapılan değerlendirmeler gün sonunda raporlaştırıldı.  

19 Eylül 2020 tarihinde çalıştay gruplarınca yürütülen çalışma sonucu oluşturulan raporların sunulduğu kapanış oturumu gerçekleştirildi. Çalıştay süresince İşaret Dili çevirisi yapılarak açılış ve kapanış oturumları Youtube üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Açlış Konuşmaları

Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Paneli

Uzaktan Eğitimde Engelli Öğrenciler Paneli

Çalıştay Grup Toplantı Sunumları ve Kapanış


853 görüldü.    0 Paylaşıldı
açılış-konuşmaları-1-1 kapanış-oturumu-2 Prof.Dr.-Ahmet-ATAÇ kapanış-oturumu-son açılış-oturumu-1200x653 kapanış-oturumu-1200x578 uzaktan-eğitim-oturumu
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
853
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası