“Güçlü Kadın, Güçlü Toplum” Paneli Düzenlendi

İlan Tarihi:8.12.2022 11:24:00
Güncelleme Tarihi:8.12.2022 11:29:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi tarafından, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle düzenlenen “Güçlü Kadın, Güçlü Toplum” başlıklı panel, Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Panele MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kıvanç Günhan, İl müdürleri, MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ülviyye Aydın, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Panelin açılış konuşmasını yapan MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Doç. Dr. Ülviyye Aydın, “Bugün genellikle şiddet üzerinde duruluyor ve daha çok olumsuzluklar konuşuluyor. Biz bunlar yaşanmadan önce neler yapılmalı, nasıl önlenmeli konuları üzerinde durmak gerektiğini düşünerek, temamızı ‘Güçlü Kadın, Güçlü Toplum’ olarak belirledik” dedi.

MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Kıvanç Günhan ise kadına şiddetin sadece kadının değil, toplumun sorunu olduğunun altını çizerek, “Daha güçlü bir toplum için refah seviyesi çok önemlidir, bu da ancak kadınların güçlü olması ile mümkündür. Yani güçlü kadınlar güçlü toplumları oluşturur. Bu paneli düzenleyen Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezimiz, en aktif araştırma merkezlerimizden biri. Yaptıkları çalışmalardan son derece memnunuz, kendilerine çok teşekkür ediyorum” şeklinde konuştu.

Panelin moderatörlüğünü MCBÜ Kadın ve Aile Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdür Yardımcısı ve Kadın Çalışmaları Yüksek Lisans Programı Anabilim Dalı Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Ayşe Gönüllü Atakan yaptı. Panele konuşmacı olarak katılan MCBÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Duygu Alptekin “Şiddetsiz Toplum İçin Kadının Varoluş Stratejileri” başlıklı konuşmasında kurumsal istatistiklere değinerek, “İşgücüne katılımda erkeklerin oranı %70 iken, kadınların oranı %32. Gıda yönetimi ve hane bakım yükünün tamamı kadında. Eğitim seviyesi ve refah arttıkça işgücüne katılımda kadınların oranı artıyor ve şiddet azalıyor. Kadınlarda en yüksek işgücü katılımı Karadeniz, en düşük işgücü katılımı Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde. İstihdam edilen kadınların %65’i üniversite mezunu iken, erkeklerde durum böyle değil. Kadınlar ücretsiz aile işçisi olarak da istihdamda çok geniş yer kaplıyor. Kamusal alanda karar alıcı mevkilerde erkeklerin oranı %90’larda, yani kadın yönetici oranı çok az. Sadece akademik dünyada bu oranlar daha makul seviyelerde” diye konuştu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Manisa İl Müdürlüğü Şiddet Önizleme ve İzleme Merkezi (ŞÖNİM) Müdürü İlknur Yüksel “Kadınların Finansal Okuryazarlığı” başlıklı konuşmasında, “Günümüzde kadınlar para yönetimi, kişisel mali kaynakların bütçelenmesi ve finansal bilinçlenme konularında kendilerini yetersiz hissediyor. Bu durum birikim yapmalarını engelliyor, plansız harcama yapmaya ve amaçsız borçlanarak sağlıksız bir finansal gelecekle karşılaşmalarına yol açıyor. Bu nedenle kadınların finansal okuryazarlığının arttırılması ve ekonomik olarak güçlenmesinin sağlanması çok önemli “dedi.

Manisa Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu Başkanı Av. Sinem Sart Urgancı, “Kadının Çalışma Hayatında Ayrımcılık Yasağı” başlıklı konuşmasında, “Kızlarımız belli mesleklere yönlendiriliyor. Ayrımcılık ne yazık ki ailede başlıyor. Kadınlar, çalışma hayatında aynı pozisyonda işe başladığı erkekle aynı ücreti alamayabiliyor. İşe alımlarda evlenecek olmak ya da hamile olmak engel oluşturuyor. Üst pozisyonlara geçişlerde de erkek-kadın ayrımcılığı görülüyor. Bir takım yasal düzenlemeler var ama sözleşme serbestisi nedeniyle bu sorunlar yaşanabiliyor” İfadelerini kullandı.

Panel, konukların sorularının cevaplanması ve teşekkür belgelerinin takdim edilmesi ile sona erdi.


1067 görüldü.    0 Paylaşıldı
_NKN7992 _NKN7923 _NKN7928 _NKN7936 _NKN7949 _NKN7965 _NKN7966 _NKN7974 _NKN7994
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1067
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası