“II. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı” T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi’nde Gerçekleştirildi

İlan Tarihi:19.05.2022 23:42:00
Güncelleme Tarihi:20.05.2022 21:24:00

T.C. Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi ev sahipliğinde gerçekleştirilen “II. Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı”, ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü, Kültür ve Turizm Bakanlığı Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu iş birliği ile düzenlendi.

Sekretaryasını Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin (Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu) yürüttüğü ve hibrid (yüz yüze ve çevrimiçi birlikte) olarak gerçekleştirilen çalıştayın açılışına protokol, kamu kurum temsilcileri, akademisyenler ve STK temsilcilerinin yoğun katılımı oldu.

Etkinliğin açılış konuşmaları Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık, Üniversitelerarası Kurul (ÜAK) Dönem Başkanı ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Aydın Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Kültür ve Turizm Bakanlığı KTB Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürü Ali Odabaş ve Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Destek ve Mali Hizmetler Mahmut Kazan tarafından yapıldı.

Konuşmaların ardından Yanık, 2022 yılında Erişilebilirlik İzleme ve Denetleme Komisyonlarınca denetimleri tamamlanan ve Erişilebilirlik Belgesi alarak Erişilebilirlik Logosu kullanmaya hak kazanan üniversite, halk kütüphanesi ve belediye kütüphanesi olmak üzere 16 kütüphaneye erişilebilirlik logolu bayraklarını verdi.

Protokol üyeleri ve bayrak alan kurum yetkililerinin çekildiği toplu aile fotoğrafı sonrası ASHB Bakanı Yanık, Rektör Prof. Dr. Ahmet Ataç ve protokol üyeleri, Çalıştay Düzenleyicisi Kurumların Stantlarını ziyaret ederek çalışmalar hakkında bilgi aldı.

Çalıştay, oturum başkanlığını Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç’ın yaptığı ve ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Daire Başkanı Dr. Deniz Çağlayan Gümüş, KTB Kütüphaneler ve Yayımlar Genel Müdürlüğü Kütüphaneler Daire Başkanı Ahmet Aldemir, KTB Telif Hakları Genel Müdürlüğü Uluslararası İlişkiler ve Eğitim Birimi Koordinatörü Belgin Aslan ve YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Yahya Çıkılı’nın konuşmacı olduğu açılış paneliyle devam etti.

İki gün süren çalıştayın ilk gününde Türkiye’de erişilebilir kütüphaneler alanında iyi uygulama örneği sunumları gerçekleştirildi. Çalıştayın ikinci günü gerçekleştirilen grup çalışmalarının ardından kapanış oturumuyla sona erdi.

Çalıştay oturumlarıyla eş zamanlı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı halk kütüphaneleri personeline yönelik olarak gerçekleştirilen "Erişilebilirlik" ve "Engellilerle İletişim" konularındaki çevrim içi eğitim seminerlerine 765 kütüphaneci katıldı.

NKN_2657 NKN_2861 NKN_2457 NKN_2481 NKN_2493 NKN_2497 NKN_2490 NKN_2503 NKN_2513 NKN_2543 NKN_2672 NKN_2739 NKN_2722 NKN_2745 NKN_2710 NKN_2755 NKN_2830 NKN_2831 NKN_2760 NKN_2790