MCBÜ Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hilal Betül Kaya Akkale’nin Projesi TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı Kapsamında Desteklenmeye Hak Kazandı

İlan Tarihi:27.03.2022 23:33:00
Güncelleme Tarihi:28.03.2022 09:42:00

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Biyomühendislik Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Hilal Betül Kaya Akkale’nin “Asmada Küllemeye Dayanıklı Çeşitlerin Geliştirilmesinde Yenilikçi Prime Düzenleme Tekniğinin Uygulanması” başlıklı projesi, TÜBİTAK 3501 Kariyer Geliştirme Programı Kapsamında desteklenmeye hak kazandı.

Dr. Öğr. Üyesi Hilal Betül Kaya Akkale proje ile ilgili şu açıklamalarda bulundu; “Artan dünya nüfusu ve iklim değişikliğine bağlı olarak, klasik bitki ıslahı yöntemlerinin dünyada insan beslenmesinde gereksinim duyulan tarımsal ürünlerin yetiştirilmesinde yetersiz kalacağı öngörülmektedir. CRISPR-Cas9 gibi genom düzenleme araçları ile biyotik ve abiyotik streslere dayanıklı, yüksek verimli bitkiler geliştirmek mümkün olmaktadır.

Bağcılık sektörünün mücadele ettiği en önemli problemlerden biri olan külleme hastalığında pestisit kullanımının azaltılabilmesi için bu hastalığa dayanıklı çeşitlerin geliştirilmesinin bağcılık sektörünün en önemli hedeflerinden birisidir. Proje kapsamında hastalığa dayanıklı çeşit geliştirilmesinde prime düzenleme tekniği ilk defa asma bitkisinde uygulanacaktır.”

Proje ekibinde yurtdışı danışmanı olarak Amerika Birleşik Devletleri Cornell Üniversitesi’nden TALEN genom düzenleme tekniğini bulan Prof. Dr. Adam Bogdanove yer alıyor.

Gallery-5351-TVYP270320222336