MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili Edebiyatı Bölümü "İstiklal Marşıyla Bir Asır" Panel'i Düzenledi

İlan Tarihi:22.03.2021 08:51:00
Güncelleme Tarihi:22.03.2021 14:02:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından, Türkiye Yazarlar Birliği Vakfı Mütevelli Heyeti Başkanı D. Mehmet Doğan’ın konuşmacı olarak yer aldığı “İstiklal Marşıyla Bir Asır” konulu panel çevrimiçi olarak düzenlendi.

Moderatörlüğünü Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Özlem Nemutlu’nun üstlendiği panele, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Kazaz’ın yanı sıra Fen Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Kenan Erdoğan, Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ayşe İlker ve çok sayıda akademisyen ile öğrenci katıldı.

“İstiklal Marşı bizim metin hafızımızda en önde gelen yerdedir. Herkesin ezberlediği, hayatında hiç şiir okumayan insanların bile iki kıtasını ezbere bildiği, anlaşılmaya çalışılan, milletin kimliğine etki eden, övündüğü zaferleri konu edinen önemli bir eserdir." ifadelerine yer veren Doğan konuşmasının devamında "Millî Mücadelenin gidişatının pek de olumlu olmadığı bir dönemde tertiplenen bir yarışmayla ortaya çıkan bir metin üzerinde ittifak edilip, o metnin tanınması, o dönemin hatırlanması açısından son derece kıymetlidir. Mehmet Akif’in zorlu bir dönemde düzenlenen bir yarışmaya, başta isteksiz olmasına karşın katılmak üzere ikna edilmesi ile ortaya çıkan bu şiir, kolay yazılmamıştır ve yazıldıktan sonra sadece bir kelimesi değiştirilmiştir." açıklamalarında bulundu. Doğan, konuşmasını "17 Şubat 1921’de Hâkimiyet-i Milliye gazetesinde yayınlanan şiir, o tarih itibariyle alenileşmiş, tüm kamunun Milli Marşı haline gelmiştir. 12 Mart tarihinde ise TBMM Meclis Kayıt Defterine girerek resmileşmiştir. İstiklal Marşı milletin mutabakatını cezbeden bir marştır ve milletin vicdanında bir karşılığı vardır.” ifadelerine yer vererek sonlandırdı.

Soru cevap bölümü ile devam eden panel, katılımcıların teşekkürleri ve iyi niyet temennileri ile sona erdi.


1306 görüldü.    0 Paylaşıldı
mcbü_türk dili ve edebiyatı bölümü_istiklal marşı ile bir asır paneli _1_ mcbü_türk dili ve edebiyatı bölümü_istiklal marşı ile bir asır paneli _4_
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1306
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası