MCBÜ Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği Öğrencisi Tarafından Video Laringoskop Cihazı Geliştirildi

İlan Tarihi:25.01.2021 13:21:00
Güncelleme Tarihi:2.02.2021 15:16:00

MCBÜ Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 2. Sınıf Öğrencisi Mert Alım ve Turgutlu Bilim Sanat Merkezi (BİLSEM) tarafından, COVID-19 salgınından dolayı entübasyon yapacak anestezi uzmanı doktorlar ve diğer sağlık personelini korumak amacıyla, 3D yazıcı ile Turgutlu Devlet Hastanesi doktorlarının talep ettiği medikal cihaz olan video laringoskop üretildi.

Entübasyon tüpünün Covid-19 hastalarına yerleştirilmesi için sağlık çalışanının, hastanın ağız bölgesini görmesi ve bu sebeple hastaya çok yakın mesafede durması gerekmekte. Geliştirilen bu cihazla birlikte cep telefonuna bağlanabilen mikro kamera ile entübasyon tüpünü yerleştirmek için cep telefonundan hastanın ağız ve boğaz bölgesi görüntülenmekte ve bu sayede hasta ile sağlık çalışanı arasında güvenli mesafe sağlanabilmekte oluşabilecek enfeksiyon riski en aza indirilmektedir.

Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Yazılım Mühendisliği 2. Sınıf Öğrencisi Mert Alım’ın geliştirdiği yazılım sayesinde üretimi yapılan cihazın; kullanım kolaylığı, steril edilebilir olması ve enfeksiyon riskini azaltmasının yanı sıra düşük maliyetle üretilmesi gibi avantajları hastanelerde kullanımını kısa sürede arttırmıştır.

Projeye katkısı nedeniyle Mert Alım’a, Hasan Ferdi Turgutlu Teknoloji Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Kıvanç Başaran ve Doç. Dr. İbrahim Fadıl Soykök tarafından teşekkür belgesi takdim edilmiştir.