MCBÜ Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Uzmanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik 4 Şubat Dünya Kanser Günü’ne Özel Anlattı

İlan Tarihi:4.02.2021 22:14:00
Güncelleme Tarihi:4.02.2021 22:18:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, dünyada kalp hastalıklarından sonra en fazla ölüme neden olan 2. hastalığın kanser olduğuna vurgu yaparak, ülkemizde en sık görülen kanserlerin erkeklerde akciğer, kadınlarda ise meme kanseri olduğuna dikkat çekti.

Dünya Kanserle Mücadele Örgütü (UICC) tarafından, kanser ile ilgili farkındalık ve bilinç düzeyinin artmasını sağlamak amacıyla dünya genelinde 4 Şubat tarihinde çeşitli etkinlikler yapıldığını aktaran Çelik, her yıl dünyada yaklaşık 18 milyon, Türkiye'de ise bilinen yaklaşık 211 bin yeni kanser vakası olduğunu söyledi.

Covid-19 pandemisi sürecinde, virüs bulaşma korkusu nedeniyle insanların hasta olduklarında hastanelere başvurmaktan çekindiklerini kaydeden Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, "Özellikle pandeminin ilk altı ayında, insanların hastanelere başvurmaması nedeniyle, ileri evre kanser hastalarıyla normalden daha fazla karşılaştık. Kanser şüphesi gibi ciddi durumlarda kişinin doktora başvurmaması, doktora gitmeyi ertelemesi, kanserin erken aşamada tanı konma şansını azaltmaktadır. Kanser hastalığında erken evre yakalandığında, tedavilerde daha etkili ve başarılı sonuçlar alınmaktadır. Özellikle meme kanserinde erken evrelerde tanı alınırsa tedavi ile normal bir yaşam sürebilecek olan kadın hastalarımızın bu şansını Covid-19 pandemisi nedeniyle kaybetmemesi dünya kanser gününde en büyük arzumuzdur.” diye belirtti.   

Aktif kanser tedavisi gören hastaların, radyoterapi ve kemoterapi nedeniyle bağışıklık sistemlerinin zayıfladığı ve Covid-19 enfeksiyonu açısından riskin arttığını kaydeden Çelik, “Ancak, Covid-19 pandemisi kanser tedavisi için bir engel olmamalıdır. Kanser tedavisi alırken Sağlık Bakanlığımızın önerdiği şekilde, mutlaka kişisel koruyucu tedbirlerin alınması, insanlarla olan mesafeye dikkat edilmesi, hasta kişilerden, öksüren, hapşıran kişilerden uzak durulması, ellerin sık sık yıkanması veya dezenfekte edilmesi ve mümkün olduğunca hastaneye giderken toplu taşıma kullanılmaması, eğer kullanılması zorunluysa mesafe kuralına dikkat edilmesi önemlidir" ifadelerine yer verdi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Tıp Fakültesi Radyasyon Onkolojisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ömür Karakoyun Çelik, açıklamalarının devamında, “Covid-19 ile mücadele kapsamında ülkemiz genelinde aşı uygulaması yapılmaktadır. Tedavisi bitmiş, izlem altında olan kanser hastalarımızın Sağlık Bakanlığımızın belirlediği şekilde kronik hastalık ve yaş grubu sıralamasına göre aşı yaptırması önerilmektedir. Aşının kanser hastalarında da Covid-19 enfeksiyon riskini azaltacağı, enfeksiyonun seyrini hafifleteceği düşünülmektedir. Ancak kanser tedavisi altındaki hastalarımızın Covid-19 aşısını ne zaman yaptıracakları kararını doktorlarıyla birlikte vermeleri gerekmektedir. Hastanın bağışıklık durumuna uygun zamanda aşılama yapılması aşının etkisini arttıracaktır.” aktarımında bulundu.

 


2411 görüldü.    0 Paylaşıldı
mcbü_hafsa sultan hastanesi_prof. dr.ömür karakoyun çelik_4 şubat_dünya kanser günü _2_ mcbü_hafsa sultan hastanesi_prof. dr.ömür karakoyun çelik_4 şubat_dünya kanser günü _3_ mcbü_hafsa sultan hastanesi_prof. dr.ömür karakoyun çelik_4 şubat_dünya kanser günü _1_
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
2411
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası