Prof. Dr. Bilge Ercilasun’dan Edebiyat Tarihimize İlişkin Çarpıcı Tespitler

İlan Tarihi:25.10.2019 15:48:00
Güncelleme Tarihi:25.10.2019 15:59:00

Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Emekli Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilge Ercilasun, Üniversitemizde verdiği konferansında Türk edebiyatına ilişkin çarpıcı tespitlerde bulundu.

Prof. Dr. Bilge Ercilasun’un konuşmacı olarak katıldığı, Fen-Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü tarafından düzenlenen “Türk Romanında Yakın Tarih” konulu konferans, 24 Ekim 2019 tarihinde Prof. Ümit Doğay Arınç Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

Prof. Dr. Bilge Ercilasun, Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yüksel Abalı, Türk Dili ve Edebiyatı Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe İlker, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrencinin katıldığı; Balkan Savaşları, göç ve mübadele meselesi gibi yakın tarihimizin önemli hadiselerini değerlendirdiği  “Türk Romanında Yakın Tarih” başlıklı konuşmasında, edebiyat tarihimizde çoğu henüz tanınmayan birçok yazar ve eser isimlerinden bahsetmenin yanı sıra çarpıcı tespitlerde bulundu.

“Tarih Konulu Romanlarda Sarıkamış” (2016, Dergâh Yayınları) isimli çok değerli çalışmasından sonra şimdi de yakın tarihimizin diğer önemli hadiselerinin Türk romanına yansımaları üzerinde çalışan Ercilasun, bulduğu sonuçları paylaştı.

Trablusgarp Savaşıyla ilgili hemen hemen hiçbir romanın olmamasına mukabil Balkan Savaşları ve akabindeki hadiselerin 173 romanda yer alması en ilgi çekici tespitlerinden biriydi. Ercilasun’un en dikkate değer tespitlerinden bir diğeri de yakın tarihimizi işleyen romanların bilhassa 2000’li yıllardan sonra yazılmasıydı. Ercilasun, “Bunun en başta gelen sebeplerinden biri, roman yazmak için romanın Avrupa’da da doğuşuna kaynaklık eden ‘burjuvazi’nin, yani yazmak için rahat düşünme ve yazma ortamının oluşmasını bekleme gerekliliğiydi. Kaldı ki insanların savaşlardan yazmaya vakitleri de yoktu. Bunun yanı sıra en önemli olanı da insanın/toplumun kendisinde yarattığı travmayı önce ‘unutma’sı gerekiyordu. “Yüzleşme” yani yazıya geçirme ancak ‘unutma’dan sonra gerçekleşebiliyordu” dedi.

Genellikle üçüncü kuşaklar tarafından yazılan ve çoğu hatıra ve belgelere dayalı bu romanların kısmen de olsa gerçekleri yansıttığını yine ilgi çekici örnekler ve isimlerle belirten Prof. Dr. Bilge Ercilasun, yoğun bir dinleyici topluluğu tarafından ilgiyle dinlendi.

Konferansın sonunda kitaplarını da imzalayan Prof. Dr. Bilge Ercilasun’a Prof. Dr. Yüksel Abalı ve Prof. Dr. Ayşe İlker tarafından teşekkür belgesi ve çiçek takdim edildi.

_DSC2227 _DSC2234 _DSC2239 _DSC2244 _DSC2259 _DSC2261 _DSC2268 _DSC2271 _DSC2285 _DSC2304