Uluslararası Engelsiz Bilişim 2019 Kongresi’nde Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım Tartışıldı

İlan Tarihi:16.09.2019 11:41:00
Güncelleme Tarihi:16.09.2019 11:41:00

Kurumlar arası işbirliği ile düzenlenen, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesinin sekretaryasını yaptığı “Uluslararası Engelsiz Bilişim 2019 Kongresi” ile “Engelsiz Bilişim 2019 Ödül Töreni”, 11-13 Eylül 2019 tarihlerinde Maltepe Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Kongre kapsamında ‘‘Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım’ teması altında çalışmaları paylaşıldı ve engellilerin bilişime daha kolay erişmesi için yazılım uzmanlarına çağrı yapıldı. Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç’a “Jüri Özel Ödülü” takdim edildi.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonunda kurumlar arası işbirliği ile düzenlenen, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Maltepe Üniversitesi’nin sekretaryasını yaptığı “Uluslararası Engelsiz Bilişim 2019 Kongresi” ile “Engelsiz Bilişim 2019 Ödül Töreni”, 11-13 Eylül 2019 tarihlerinde Maltepe Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleştirildi. Açılış konuşmaları Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Müdürlüğü Araştırma, Geliştirme ve Proje Daire Başkanı Tayyar Kuz, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç, Maltepe Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gonca Telli, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken ve Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç tarafından gerçekleştirildi. Prof. Ataç, “Engellilerin eğitim ve ekonomik hayata katılımında bilişim teknolojileri oldukça önemlidir. Bu kongrede; bilişimde hizmet veren kamu kuruluşları, sektör temsilcileri ve farklı engeli olan kişilerle bir araya gelerek, engellilerin hayatın her alanında olmasını amaçlıyoruz. Kongreye emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyor, başarılı ve verimli bir kongre olmasını temenni ediyorum” dedi.

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç’a “Jüri Özel Ödülü” takdim edildi

2019 yılındaki partner ülkenin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti olduğu kongrenin açılış töreninde, Kerim &Selim Altınok tarafından müzik dinletisi sunuldu ve Türkiye’de engellilere yönelik yürütülen başarılı bilişim hizmetlerine  “Engelsiz Bilişim 2019 Ödülleri” verildi. Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç’a da ‘Jüri Özel Ödülü” takdim edildi.

Başkanlığını Boğaziçi Üniversitesinden Dr. Engin Yılmaz’ın yaptığı “Braille Innovation on the Screen Qbraille and Polaris” konulu ilk oturuma, Güney Kore Shenzhen Bao Chang Chen Electronics Co. Ltd’den Satış Müdürü Micheal Co ve yine aynı şirketten Eğitim Müdürü Jenny Axler konuşmacı olarak katıldı.

Kongre boyunca; “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyetinde Engellilere Yönelik Bilişim Faaliyetleri”, “Erişilebilirlik Atölyesi”, “Türkiye’de Başarılı Engelsiz Bilişim Uygulamaları”, “İşitme Engelliler ve Bilişim”, “Öğrenci Projeleri”, “Elektronik Belge Yönetim Sistemi Belgenetin Erişilebilirlik Çalışmaları”, “Accessible Study of Natural Sciences for the Visually Impaired?”, “Engellilerin Eğitim Hakkına Erişiminde Engelsiz Bilişim Uygulama Örnekleri”, “Sosyal Medyada Farkındalık ve Erişilebilirlik”, “Ekran Okuyucu Eşliğinde Akademik Kriterlere Uygun Şekilde @Word Belgelerini Biçimlendirme İpuçları”, “Erişilebilir Ders Materyali”, “Özel Gereksinimli Bireyler ve Bilişim”, “Engelliler ve Medya”, 4 akademik oturum ve firma sunumları ile “Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Temsilciler Toplantısı” gerçekleştirildi.

Karlsruhe Teknoloji Enstitüsü Görme Engelliler Çalışma Merkezinden Dr. Thorsten Schwarz, ABD Scribd Firması Erişilebilirlik Uzmanı ve Yazılım Kalite Mühendisi Uğurcan Kutluoğlu, KKTC Başbakanlık Engelli Hizmetleri Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Kıbrıs Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KKTC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Zehra Altınay ile Yakın Doğu Üniversitesi Öğretim Üyesi ve KKTC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Prof. Dr. Fahriye Altınay’ın davetli konuşmacı olarak katıldığı kongrede ayrıca; Boğaziçi Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Bilkent Üniversitesi, Yakın Doğu Üniversitesi, Maltepe Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Balıkesir Üniversitesi ve TED Üniversitesi gibi birçok üniversite ile Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu, Türkiye Bilişim Derneği gibi önemli kurum ve derneklerden konuşmacılar yer aldı.

“Uluslararası Engelsiz Bilişim 2020 Kongresi” Üniversitemizde yapılacak

Rektörümüz Prof. Dr. Ahmet Ataç kongrenin kapanış konuşmasını yaptı. Prof. Ataç, “Manisa Celal Bayar Üniversitesi olarak engelsiz bilişim çalışmalarını koordine etmeye devam edeceğiz. 2020 yılında düzenlenecek olan kongre, Üniversitemiz ev sahipliğinde yapılacak. Sizleri Manisa’da misafir etmekten mutlu olacağız” dedi.