Üniversitemizde Gıda İsrafı Tartışıldı

İlan Tarihi:21.10.2019 16:05:00
Güncelleme Tarihi:23.10.2019 11:24:00
 

Dünya Gıda Günü nedeniyle Gıda Mühendisliği Bölümümüz tarafından düzenlenen panelde; gıda israfı, bu konuda gıda mühendislerinin rolü ve önemi masaya yatırıldı.

Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütünün 1945'te kurulduğu tarih olan 16 Ekim,  150’den fazla ülkede her yıl "Dünya Gıda Günü" olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Bu kapsamda Gıda Mühendisliği Bölümümüz ile Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından panel düzenlendi. Öğrencilerimiz, akademisyenler, Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü personeli ve yöneticilerinin katıldığı panelde Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü FAO'nun 2019 yılı Dünya Gıda Günü teması ile ilgili sunumlar yapılarak, özellikle gıda israfı ile ilgili olarak işleme aşamasında gıda mühendislerinin rolü ve önemi üzerinde duruldu.

Bu yılki Dünya Gıda Gününün amacı, açlığa son verme hedefine ulaşmak

Gıda Mühendisliği Bölümünde gerçekleştirilen panelin açılışında konuşan Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, "Bu yılki Dünya Gıda Günü'nün amacı, ‘Açlığa Son Verme’ hedefine ulaşmak ve yetersiz beslenmeyi ortadan kaldırmak için kamu, özel sektör, sivil toplum örgütleri, akademi ve karar verici makamların bir araya gelip şimdiye kadar çıkarılan dersler ve iyi uygulamalar doğrultusunda bu hedefin  mümkün olduğunu tüm dünyaya hatırlatmak ve farkındalığı artırmaktır.

Gıdayı üretme, tedarik etme ve tüketme yöntemimiz değişmeli

Dünyanın pek çok yerinde, gıda güvenliğinin sağlanması ve gıdaya erişimde büyük zorluklar yaşanıyor. Bu durum, özellikle küçük tarımsal üreticiler, çatışma, doğal afet veya iklim değişikliği gibi krizlerden etkilenmiş, finansal kaynakları sınırlı insanlar için önemli bir sorun. Bazı insanlar yaşadıkları yer nedeniyle taze ve besleyici gıdaları satın alma imkânına sahip bile değiller. Gıdayı üretme, tedarik etme ve tüketme yöntemimiz değişmeli. Çiftlikten tabağa gıda sistemlerimiz şu anda yüksek getirili temel tarım ürünlerinin üretimini destekliyor. Artan gıda üretimi beslenmemizi etkilerken iklim değişikliğiyle birlikte hızlı bir biyolojik çeşitlilik kaybına da neden oluyor. Tarih boyunca 6 binden fazla bitki türü gıda amaçlı ekilip biçilirken, günümüzde toplam tarımsal üretimin %66'sından fazlası sadece sekiz bitki türünden oluşuyor. Şu anda küresel beslenme enerji arzının yaklaşık %50'sini sağlamak için sadece üç ürüne buğday, mısır ve pirince güveniyoruz. Sağlıklı beslenebilmek ve çevreyi koruyabilmek için gıda çeşitliliği çok önemli" dedi.

Düzenlenen panele Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanımız Prof. Dr. Neriman Bağdatlıoğlu ile Bölüm Başkan Yardımcıları Prof. Dr. Bülent Ergönül ve Doç. Dr. Özlem Çağındı,  İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcıları Melikşah Taşkın ve Mustafa Gündoğar ile Gıda ve Yem Şube Müdürü Hakan Kırmızı ve Gıda Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz katıldı.

Günün ikinci etkinliğinde ise Ferrero Türkiye Kalite Departmanından Merve Al Çakır ve Alize Danışmanlık kurucusu Baş Denetçi Aslı İmre Aktaş, bölüm öğrencilerimiz ile buluşarak gündeme ilişkin soruları cevaplandırdılar.

 


805 görüldü.    0 Paylaşıldı
161 162 163 164 165 166 167
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
805
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası