Dünya Ebeler Günü MCBÜ’de Coşkuyla Kutlandı
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü tarafından Dünya Ebeler Günü çerçevesinde, “Ebeler: Her Krizde Kritik Önem Taşıyor” temalı bir sempozyum düzenlendi.
Sağlık Yerleşkesi Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleşen sempozyumda sempozyum başkanı MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Nursen Bolsoy yaptığı konuşmada, “İyi bir eğitim, yeterli sayıda ebe ve disiplinler arası güçlü bir entegrasyon sağlandığında, ebeler temel üreme sağlığı hizmetlerinin yaklaşık %90’ını karşılayabilir. Son yıllarda yaşanan pandemi, savaşlar, depremler ve göçlerin dünya genelinde ve Türkiye'de derin etkiler bıraktı. Bu sempozyumda toplumsal krizlerin sağlık üzerindeki etkileri ve bize düşen görevleri konuşacağız” dedi.
Manisa İl Sağlık Müdür vekili Uzm. Dr. Metin Gümüş konuşmasında, ebelerin halk sağlığı hizmetlerindeki yerine vurgu yaptı. Ebelik hizmetlerinin sadece rutin yaşamda değil, afet ve kriz dönemlerinde de kesintisiz devam etmesi gerektiğini belirterek tüm ebelerin gününü kutladı.
Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Üçer ise ebelik mesleğinin tarihsel önemini vurgulayarak, Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü “Normal Doğum Eylem Planı” ile ebelerin sağlık sistemindeki rolünün güçlendiğini belirtti. Covid-19 pandemisi ve Kahramanmaraş depreminin ebelik hizmetlerinin ertelenemez olduğunu gösterdiğini söyledi.
Etkinlik kapsamında, TÜBİTAK 2209-A ve UNİDES projeleriyle desteklenen öğrenci ve öğretim üyelerine teşekkür belgeleri verildi. Güzel Sanatlar Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Müzik Bölümü öğrencilerinin müzik dinletisi ile Ebelik Bölümü öğrencilerinin hazırladığı resim sergisi büyük beğeni topladı.
“Toplumsal Krizler ve Ebelik” konulu panelde Tınaztepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğr. Üyesi Prof. Dr. Kerziban Yenal ve Hafsa Sultan Hastanesi Sağlık Hizmetleri Müdür Yardımcısı Selcan Özcan’ın oturum başkanlığında, Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Berna Bilgin Şahin ve Ege Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğr. Üyesi Doç. Dr. Mahide Demirelöz Akyüz gibi alanında uzman isimler bilgi ve deneyimlerini paylaştı.
Manisa İl Sağlık Müdürlüğü, Sağlık Hizmetleri Başkanı Uzman Dr. Leyla Arıcı ve MCBÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Ebelik Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Esra Bozhan Tayhan oturum başkanlığında ise Saruhanlı İlçe Sağlık Müdürlüğünden Ebe Nazan Yiğit ve Manisa Şehir Hastanesi Doğum Salonunda Uzman Ebe Ayşe Yerlikaya tarafından ‘Toplumsal Krizlerde Ebelik Deneyimi’ konulu sunum gerçekleştirildi. Eğitmen ve profesyonel koç Ece İşlekel ise “Yaşamsal Krizlerde Psikolojik İyilik: Bilinçli Farkındalık” başlıklı sunumuyla etkinliğe katkı sağladı.
Program, panelistlere ve katkı sunanlara teşekkür belgelerinin takdim edilmesiyle sona erdi.