II. Salihli-Sart Para Kongresi Açılış Töreni Paranın İlk Basıldığı Şehirde Gerçekleşti

İlan Tarihi:22.09.2023 17:16:00
Güncelleme Tarihi:25.09.2023 13:20:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Salihli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Salihli Meslek Yüksekokulu ile Salihli Belediyesi iş birliğinde düzenlenen “Pandemi Sonrası Para Politikaları ve Ekonomik Dönüşüm” ana temalı II. Salihli-Sart Para Kongresi Açılış Töreni gerçekleşti.

Dünyada parayı ilk basan uygarlık olan Lidya Krallığı’nın başkenti antik Sardes (Sart) de bulunan Roma dönemi Gymnasium binasında gerçekleştirilen II. Salihli-Sart Para Kongresi’ne; MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, Manisa Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanı Azmi Açıkdil, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Ardahan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Biber, Salihli Kaymakamı Mehmet Kamil Sağlam, Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, Salihli İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Murat Koçtürk, Salihli MYO Müdürü Doç. Dr. Tanju Kahraman, Sardes antik kenti kazı heyeti Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, esnaf meslek odaları, akademisyenler, merkez bankası temsilcileri katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan törende konuşan Sardes antik kenti kazı heyeti Başkanı Prof. Dr. Nicholas Cahill, kongrenin 2 bin 600 yıl önce paranın ilk basıldığı Sardes’te yapılmasının önemli olduğuna vurgu yaptı.

Türkiye’nin tek jeoparkı olan Kula-Salihli UNESCO Global Jeoparkı’nın şehre değer kattığını, bu güzelliklerin tanıtılması gerektiğini ve bu çerçevede çeşitli çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirten Salihli Belediye Başkanı Zeki Kayda, madeni paranın insanlık tarafından kullanılan ilk yer olması sebebiyle Salihli'yi diğer alanlarda olduğu gibi para ile özdeşleşmiş bir marka şehir haline getirmek için çaba sarf ettiklerini ifade etti.  Bu anlamda gerçekleştirilen kongrenin önemli olduğunu dile getirdi.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar ise; üniversite ve Salihli Belediyesi iş birliğiyle yapılan kongrenin önemli olduğu vurgusuyla, “Pandemi sonrası döneme adım atarken, para politikaları ve ekonomik dönüşüm konularında bilgi ve deneyimlerimizi paylaşarak birbirimizden öğrenmeye, yeni fikirler üretmeye ve daha iyi bir gelecek inşa etmeye odaklanacağımıza inanıyorum. Hep birlikte, pandemi sonrası dönemi daha sağlam ve sürdürülebilir bir ekonomik temel üzerine inşa edebiliriz. Bu bağlamda, kongremiz bu konuları derinlemesine tartışmak ve çözüm yolları üretmek için bir araya gelmemize vesile olacak, geleceğe dönük vizyonlarımızı şekillendirerek akademik anlamda katkı sağlayacağı gibi para dendiğinde dünyada ilk akla gelen yer olan Sart’ta gerçekleşiyor olması da şehrimiz bölgemiz açısından önem taşımaktadır.” ifadelerini kaydetti.

“Dijital paraya doğru evrilen dünyada, milli para bağımsızlığımızın simgesidir.” ifadelerine yer veren MHP Grup Başkanvekili ve Manisa Milletvekili Erkan Akçay, milli ve güçlü paranın önemine değindi. Akçay, “Milli ve yerli paramızı kullanmaktan başka çıkış yolumuz yoktur. Aksi halde döviz kurları altında ezilmeye sıkıntı yaşamaya devam ederiz. Ekonomimizi dövize bağımlılıktan kurtarmak mecburiyetindeyiz.” diye konuştu.

Konuşmaların ardından kongrenin gerçekleşmesine katkı sunanlara plaket takdimi yapıldı. Açılış töreninin sonunda davetliler tarihte ilk paranın basıldığı teknikle kendi paralarını bastı.

Açılış Töreni, Kongre Aile Fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.


1182 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC2100 _DSC2380 _DSC2112 _DSC2376 _DSC2107 _DSC2393 _DSC2413 _DSC2436 _DSC2508 _DSC2569 _DSC2580 _DSC2573 _DSC2584 _DSC2599 _DSC2601 _DSC2616 _DSC2541 _DSC2684 _DSC2676 _DSC2733
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1182
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası