Prof. Dr. Naci Görür Manisa Celal Bayar Üniversitesinde Depremselliği Anlattı

İlan Tarihi:11.02.2020 16:33:00
Güncelleme Tarihi:11.02.2020 16:38:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi tarafından “Manisa'nın Depremselliği ve Kentsel Dönüşüm” konusunda Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde konferans düzenlendi. Konferansa Bilim Akademisi Üyesi Prof. Dr. Naci Görür konuşmacı olarak katıldı.

Süleyman Demirel Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen konferansı Manisa Valisi Ahmet Deniz, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Manisa Cumhuriyet Başsavcısı Ahmet Çiçekli, Manisa 1. Komando Eğitim Tugay Komutanı Piyade Albay Sebahattin Kalkan, Manisa İl Emniyet Müdürü Ömer Uslusoy da takip etti.

“Deprem kuşağında, fay hattında yaşıyoruz. Depremle yaşamanın gerektirdikleri ile birlikte bu sürecin sağlıklı bir biçimde nasıl yürütüleceğinin insan zihninde oluşması hepimizin temennisi.” diyerek sözlerine başlayan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, “Bu alanda uzman, verimli çalışmalara imza atmış , ülkemizde yaşayan sevgili vatandaşlarımızın bilinçlenmesine katkı sağlamış ve bunu bilimsel dayanaklarla ortaya koymuş saygın bir bilim insanını bugün üniversitemizde misafir etmekten duyduğum memnuniyeti ifade etmek istiyorum.” diyerek sözü Prof. Dr. Naci Görür ’e bıraktı.

Prof. Dr. Naci Görür, Manisa ve İstanbul’da olası depremler hakkında açıklamalarda bulundu. Manisa’nın fay yoğunluğunun en fazla olduğu illerden biri olduğunu vurgulayan Görür, şunları söyledi:

“Manisa’nın bulunduğu yer Gediz grabeninin ana fayı üzerinde. Bu blok zaman zaman harekete geçiyor. Fay boyunca belirli bir miktarda kayma sonucunda bu tavan blokunun üzerindeki kaymaya bağlı, gelişmiş olan faylar ve yapılarda bundan etkilenerek depremler oluşturuyor. Bu depremler dolayısı ile Manisa’yı da etkiliyor. Manisa öyle ya da böyle deprem bölgesinin merkezi durumunda. Bir sevindirecek durum var. Manisa ve yakınlarında öyle çok büyük boyutta deprem üretecek faylar yok. Gediz grabenini oluşturan büyük bir fay zone. Orada 7.0’a varan büyük depremler olabilir. Ya da kuzeydoğudaki bazı yerlerde ama çoğu kez Manisa çevresindeki faylar boyut itibarı ile küçük olduğu için Manisa ve çevresinde olan depremler genelde orta ve küçük boyutlu depremler olacaktır. Manisa yapı stoku ve kentsel dönüşüm itibarıyla gerekeni yaparsa en kolay ve en hızlı şekilde deprem güvenliğini sağlayabilecek bir il olabilir. Zaman zaman sarsılır ama bu sarsıntıya dayanıklı yapı stoku ve alt yapı oluşturan Manisa doğrusu bundan da fazla rahatsız olmaz.” diye belirtti.


1048 görüldü.    0 Paylaşıldı
_DSC9301 _DSC9342 _DSC9314 _DSC9305
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1048
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası