Alaşehir MYO Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Anlaş’a “TÜBİTAK ARDEB Proje Performans Ödülü” Verildi

İlan Tarihi:15.08.2019 12:35:00
Güncelleme Tarihi:15.08.2019 12:37:00

Yürütücülüğü Alaşehir Meslek Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Sinan Anlaş tarafından yapılan ve TÜBİTAK tarafından desteklenen 112T907 numaralı "Ege Bölgesindeki Paederinae (Coleoptera: Staphylinidae) Altfamilyası Türleri Üzerinde Faunistik ve Sistematik Araştırmalar ile Paederus Cinsine Bağlı Türlerin Mevsimsel Aktivitelerinin Belirlenmesi” başlıklı proje, TÜBİTAK Araştırma Destek Programları Başkanlığı tarafından Ağustos ayında yapılan toplantı ile proje performans ödülü almaya hak kazadı.

Proje ve aldıkları ödül hakkında bilgi, veren Doç. Dr. Sinan Anlaş, “TÜBİTAK Proje Performans Ödülü; desteklenen projelerin çıktı, sonuç ve etkilerini nicelik ve nitelik olarak artırmak amacıyla yüksek başarı ile sonuçlanan projelerin yürütücü ve araştırmacılarını ödüllendirmek için proje ekibine verilen bir teşvik ödülüdür.

Bu proje kapsamında, tarımsal ve tıbbi önemi bulunan bir kınkanatlı böcek altfamilyası olan Paederinae altfamilyasına bağlı toplam 20 yeni böcek türü dünyada ilk kez olarak keşfedildi. Ayrıca vücut sıvısında zehir içeren ve bu zehrin neden olduğu deri lezyonları, DNA ve protein sentezini inhibe etmesi, dolayısı ile kanser hücrelerini etkilemesi ve antimikrobiyal peptit üretim çabaları nedeniyle özellikle son yıllarda öne çıkan Paederus böcek türleri ile ilgili olarak ülkemizde ilk defa araştırmalar yapılarak önemli bulgulara ulaşıldı.

Projede Alaşehir Meslek Yüksekokulundan Doç. Dr. Ersen Yağmur ve Fırat Üniversitesi Biyomühendislik Bölümünden Prof. Dr. İnanç Özgen araştırıcı olarak, Üniversitemizin Fen Bilimleri Enstitüsüne bağlı Tarımsal Bilimler Anabilim Dalı Yüksek Lisans öğrencisi Semih Örgel de bursiyer olarak yer aldı.

Proje sonucunda, 12 tanesi SCI ve SCI-Expanded kapsamında taranan dergilerde, 2 tanesi diğer uluslararası dergilerde ve 1 tanesi de ulusal dergide olmak üzere toplam 15 makale, 2uluslararası sözlü sunum, 2 yüksek lisans tezi ve 1 yeni TÜBİTAK projesi üretildi. Ayrıca, projenin çıktıları çok sayıda ulusal ve yerel yazılı ve görsel basında yer aldı; Anadolu Ajansı, TRT, TRT Radyo, NTV ve A Haber gibi kanalların yaptığı çeşitli röportajlar yayınlandı” diye konuştu.

20190415_091529 20180627_125012 20190415_120605 IMG-20180607-WA0004