“Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım (BİLTEVT 2023) Uluslararası Engelsiz Bilişim 2023 Kongresi ve Engelsiz Bilişim Ödülleri 2023 Ödül Töreni Gerçekleştirildi.

İlan Tarihi:29.09.2023 11:46:00
Güncelleme Tarihi:29.09.2023 11:49:00
 

“Bilişim Teknolojilerinde Evrensel Tasarım (BİLTEVT 2023) Uluslararası Engelsiz Bilişim 2023 Kongresi ve Engelsiz Bilişim Ödülleri 2023 Ödül Töreni Gerçekleştirildi.

“Biltevt2023: Uluslararası Engelsiz Bilişim 2023 Kongresi”, 20-22 Eylül 2023 tarihlerinde Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Anadolu Üniversitesi, Manisa Celal Bayar Üniversitesi iş birliği ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu organizasyonuyla Eskişehir’de gerçekleştirildi.

Anadolu Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen kongrenin sekretaryası Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin koordinasyonunu yürüttüğü Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu ve Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi tarafından ortaklaşa yürütüldü. Bu yıl on birincisi düzenlenen olan kongremizde oturumlar yüz yüze ve çevrimiçi birlikte oldu.

Kongrenin birinci gününde kongre açılışı ve ödül törenine, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat Erdal, Marmara Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Kurt, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Oktay Üçer, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Demirci, ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra CECELİ, ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Erişilebilirlik Daire Başkanı Dr. Deniz ÇAĞLAYAN GÜMÜŞ, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erhan Elibol, RTÜK İnsan Kaynakları ve Eğitim Daire Başkan Yrd. Feyza GİZLİGİDER, YÖK Engelli Öğrenci Komisyonu Üyesi ve Necmettin Erbakan Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Yahya ÇIKILI, Selçuk Üniversitesi Rektör Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Yusuf Uzun , AFAD Eskişehir İl Müdürü Recep Bayar, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi M. Özhan KALAÇ, TBD Eskişehir YK Başkanı Av. Barı GÜNAYDIN, akademisyenler, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu temsilcileri, kongreye destek veren kurum yetkilileri, engelli dernek başkanları ve engelli vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmalarından önce “BILTEVT’2023” Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Dr. Öğr. Üyesi Gülbahar Urhan’ın öğrencileri Ankara Müzik ve Güzel Sanatlar Üniversitesi Yüksek Lisans Öğrencisi Ali Caner Alpaslan, Ufuk Üniversitesi Psikoloji Bölümü 4. Sınıf Öğrencisi Ece Çelebi ve Kani Karaca İmam Hatip Ortaokulu 5. Sınıf Öğrencisi Elif Doğu tarafından müzik dinletisi katılımcılarla buluştu.

Kongrenin açış konuşmaları Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi M. Özhan KALAÇ, Türkiye Bilişim Derneği (TBD) Eskişehir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Av. Dr. Barış GÜNAYDIN, KKTC Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komite Başkanı Ahmet AKDENİZ,  Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Elmas Esra CECELİi Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektör Yrd. Prof. Dr. Oktay ÜÇER ve Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fuat ERDAL tarafından yapıldı.

Yurtiçi ve yurtdışından çok sayıda alanında uzman katılımcının yer aldığı Kongre’de; RTÜK ve Engelsiz Medya Erişimi Çalışmaları, Özel Gereksinimli Bireylerin Dijital Çağda Yeniden Keşfi/ Otizm, Göz İzleme ve İnovatif Öğretim Teknikleri, Eğitimde İyi Uygulama Örnekleri/ AÜ Engelliler Entegre Yüksekokulu, Eğitimde Engellilere Yönelik Bilişim Uygulamaları, Herkes İçin Edebiyat / Kapsayıcı Yayımcılık, Afet ve Engelsiz Bilişim, İşitme Engellilere Yönelik Bilişim Uygulamaları, Yurtdışı Davetli Konuşmacılar (Çevrimiçi), Görme Engelliler ve Engelsiz Bilişim Çalışmaları, Otizm Bilişim ve Mesleki Eğitim, Özel Sektörde Engelsiz Bilişim Uygulamaları, Güzel Sanatlar Eğitiminde Engelliler ve Bilişim, Uluslararasılaşma Doğrultusunda Özel Gereksinimli Gruplar Açısından Eğitsel ve Yönetsel Çıktıların Değerlendirilmesi/Engelsiz Bilişim Yeterlilik Çerçeveleri, Kurumsal Engelsiz Bilişim Uygulama Örnekleri, KKTC Engelsiz Bilişim Çalışmaları (Çevrimiçi) ve Akademik Bildiriler Oturumları düzenlendi.

Üç gün boyunca düzenlenen farklı konu ve engel guruplarına ait 22 oturumda 10 yurtdışı olmak üzere 108 uzman konuşmacı bilgi ve tecrübelerini paylaşmışlardır. Akademik bildiri oturumlarında uygulamaya yönelik 32 akademik bildiri sunulmuştur. Yüz yüze ve çevrimiçi gerçekleşen oturumlarda işaret dili ve İngilizce çeviri hizmeti verilmiş olup, engelsiz bilişim youtube kanalından canlı yayınlanmıştır.

 

Kongre çerçevesinde ayrıca Eskişehir AFAD ve Anadolu Üniversitesi iş birliğiyle çevrim içi olarak Engelli Bireyler İçin Afet ve Acil Durum Eğitimi gerçekleştirildi.

 

Kongre açılışı, Türkiye’de engellilere yönelik yürütülen başarılı bilişim hizmetlerine Engelsiz Bilişim Ödülleri’nin verilmesiyle sona erdi.


804 görüldü.    0 Paylaşıldı
DSC_3815 DSC_3776 DSC_3936 DSC_3960 DSC_3982 DSC_3994 DSC_4026 DSC_4070 DSC_4103 DSC_4136 DSC_4214 DSC_4227 DSC_4265 DSC_3894 DSC_3818 DSC_3868 DSC_3789
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
804
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası