Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğrencilerimiz “Hayallerden Gerçeğe Elektrik Deneyleri” Projesini Gerçekleştirdi

İlan Tarihi:29.05.2019 11:15:00
 

Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümünde öğrenim gören 13 lisans öğrencimiz tarafından Dr. Öğr. Üyesi Cemile Bardak danışmanlığında “Hayallerden Gerçeğe Elektrik Deneyleri” isimli sosyal sorumluluk projesi hazırlandı.

Proje kapsamında öğrencilerimiz, ortaokul öğrencilerinin hem ufuklarını genişletecek hem de bilime bakış açılarını değiştirecek deney düzenekleri tasarlayıp, ortaokul öğrencilerinin fen laboratuvarlarında yaşayarak öğrenmelerine olanak sağladılar. 

Pilot okul olarak seçilen Ahmet Yesevi İmam-Hatip Ortaokulunda gerçekleştirilen etkinlik kapsamında,  120 öğrenciye deneyler hakkında görsel sunumlar yapılmasının ardından, öğrencilere tek tek deneyleri yapma imkânı sunuldu.

Öğrenciler, hazırlanan deney düzenekleri arasında; “İletken Kalem” deneyiyle kablosuz, kolay ve eğlenceli devre kurmayı öğrenirken, “Piezoelektrikli Yol” deneyiyle piezoelektrikleri kullanarak nasıl yenilenebilir enerji üretebileceklerini keşfettiler.  “Mesafe Ölçüm Sensörü” deneyiyle sensörlerin çalışma prensibini kavrarken, “Sıvı Seviyesi Ölçüm Sensörü” deneyiyle kendilerinin de nasıl sensör tasarlayabileceklerini öğrendiler.  “Güneşi Takip Eden Güneş Paneli” deneyiyle güneş enerjisini kullanmak için üretilen panellerin daha verimli bir şekilde nasıl kullanabileceklerini incelediler. “Tesla Bobini” deneyiyle kablosuz elektrik üretiminin mümkün olduğunu, oluşan elektromanyetik dalganın çevresindeki alanı nasıl etkilediğini deneyerek gözlemlediler.

Tasarlanan deneylere ait hazırlanan deney föyleri ve deney düzenekleri Ahmed Yesevi İmam Hatip Ortaokulu yönetimine teslim edilirken, okul yönetimi projeden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Etkinliğe katılan bütün öğrencilere Bilim Çocuk dergisi eki olan “Elektron Fareler Elektriği Keşfediyor” oyun kartları hediye edildi.

Öğrencilerimiz, etkinliğin ikinci basamağında minik kardeşlerini Üniversitemizde misafir edip Elektrik Elektronik Mühendisliği laboratuvarlarını tanıttılar. Hazırlanan animasyonlu sunumlar ile günümüz ve gelecek teknolojileri kıyaslanırken kendilerinin de hayallerini gerçeğe dönüştürebilecekleri vurgusu yapıldı. Kontrol kumanda, yenilenebilir enerji, mikroişlemciler, elektrik makineleri, biyomedikal, güç elektroniği laboratuvarlarını ve güneş enerjisi santrali projesini ziyaret eden öğrenciler, asistan abi ve ablalarıyla sistemleri inceleme imkânı buldular.

Elektrik Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencilerimiz küçük kardeşlerinin ufuklarında bilim için bir ışık yakmanın mutluluğunu yaşarken, minik öğrenciler de yaşadıkları bu güzel deneyimin tatlı tebessümü ile teşekkür ettiler.

 


1012 görüldü.    0 Paylaşıldı
IMG_1216-min IMG_1218-min IMG_1219-min IMG_1234-min IMG_1239-min IMG_1247-min IMG_1249-min IMG_1251-min IMG_1278-min IMG_1281-min IMG_1283-min IMG_1284-min IMG_1285-min IMG_1286-min IMG_1287-min IMG_1294-min IMG_1295-min IMG_1296-min IMG_1310-min IMG_1314-min
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1012
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası