MCBÜ Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü'nün Hazırladığı Manisa İli Deprem Raporu Yayımlandı

İlan Tarihi:14.07.2023 17:15:00
Güncelleme Tarihi:14.07.2023 17:20:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü tarafından hazırlanan "Coğrafi Bilgi Sistemleri ile Manisa Coğrafyası ve Depremsellik" başlıklı rapor yayınlandı.
Bölüm öğretim elemanlarının kollektif olarak hazırlamış oldukları raporda, Manisa coğrafyası ve fay hatlarının özellikleri, deprem geçmişi ile afet yönetimi hakkında bilgiler verildi. Rapor; Sayılarla Manisa, Manisa Coğrafyası, Deprem Nedir? Türkiye'de Deprem, Manisa ve Deprem, Sonuç Yerine: Neden Modern ve Bütünleşik Afet Yönetimi? ve Kaynakça  bölümlerinden oluşuyor. 
Raporu hazırlayan komisyon üyelerinden Doç. Dr. Ferhat Arslan rapor hakkında şu açıklamalara yer verdi: " Batı Anadolu Fay sistemi üzerinde yer alan ve ülkemizin en genç volkanik sahasına da sahip olan Manisa'da depremlerin sıklıkla yaşanması, bölgenin fiziki ve beşeri coğrafyasının birlikte ele alınarak bir depremsellik raporunun hazırlanmasını zorunlu kılıyor. Bugüne kadar hazırlanan deprem raporlarına bir ilave niteliğindeki bu raporda Manisa'nın coğrafyası bir bütün olarak ele alınarak olası deprem bölgeleri ve bu depremden etkilenebilecek nüfus özellikleri ele alınmaya çalışılmıştır. Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) kullanılarak hazırlanan jeoloji, arazi kullanımı, fay hatları ve nüfus haritaları ile görselleştirilen raporda, tarih boyunca Manisa'da olmuş depremler ve genel itibarıyla da afet yönetimi hakkında bilgi verilerek bir ön araştırma raporu sunulması amaçlanmıştır. Çalışmanın temel motivasyonu; ilgili kurum, kuruluş ve araştırmacılara yapacakları çalışmalarda genel bir bilgilendirme sunmaktır." 
Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç ise çalışmanın sunuş bölümünde rapor hakkında değerlendirmelerde bulundu. Rektör Ataç "Bir sorumluluk bilincinin ürünü olan bu rapor, Manisamızın afet ve özellikle deprem gerçekliği ile ilgili mevcut durumunu tespit etmekte ve gelecekte yaşanması muhtemel afetlere karşı hazırlıklı olma noktasında konuyla ilişkili paydaşları ilgilendiren öneriler vermeyi amaçlamaktadır. Ortaya konulan bu çalışmanın başta Manisa olmak üzere tüm ülkemize faydalı olmasını temenni ediyorum." ifadelerini kullandı.


1111 görüldü.    1 Paylaşıldı
mcbü deprem raporu web
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1111
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası