TEKNOFEST 2023 Çevre ve Enerji Teknolojileri Yarışmasında MCBÜ The CarB’ON Takımı Adını Finale Yazdırdı

İlan Tarihi:13.04.2023 18:19:00
Güncelleme Tarihi:13.04.2023 18:25:00
 

27 Nisan-1 Mayıs 2023 tarihleri arasında İstanbul’da gerçekleşecek olan TEKNOFEST 2023 Çevre ve Enerji Teknolojileri yarışmasında, MCBÜ Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğrenci ve mezunlarından oluşan The CarB’ON isimli takım "Mobil Yeşil Sıcak Zincir” başlıklı projeleri ile Üniversite ve Üzeri Kategoride PDR (Proje Detay Raporu) aşamasını 95 puanla geçerek final yarışmalarına katılmaya hak kazandı. 

Gıda Mühendisliği Bölümü Dr. Öğr. Üyesi Müge Uyarcan danışmanlığında, Arş. Gör. Dilay Yıldız, Işıl Atmaca ve Ozan Yıldız’dan oluşan The CarB’ON takımı, "Mobil Yeşil Sıcak Zincir” başlıklı projeleri ile hazır yemek sektöründe gıda güvenliği açısından büyük bir sorun haline gelen yemeklerin sıcak muhafaza zincirinin kırılması sorununa, yenilikçi/teknolojik bir fikir geliştirerek çözüm oluşturmayı amaçlıyor.

Amaçları doğrultusunda The CarB’ON araç tasarımını planlayan takım üyeleri geliştirdikleri araçlarını şöyle tanımladı; “The CarB’ON hazır yemek sektöründe yemeklerin taşınması esnasında yemek sıcaklıklarının 65°C altına düşerek, mikrobiyal gelişime açık hale gelmesi ve buna bağlı oluşabilecek gıda zehirlenmeleri problemlerinin önüne geçmeye yönelik yenilikçi, çevreci, sıfır atık enerji ve minimum emisyon hedefiyle tasarlanmış bir mobil sıcak zincir aracıdır.

Bu sistemde araç içerisinde sıcaklık kontrolünü sağlayacak çevresel sürdürülebilir fikirler geliştirilerek minimum maliyet getirecek şekilde tasarım yapılmıştır. Tasarlanan mobil araçta ısıtma işleminin güneş enerjisi, egzoz ve motor atık ısısı geri kazanımı sağlanması ile entegre yaklaşımlar içeren yeni teknolojilerin geliştirilmesine olanak sağlanacak, en önemli problemler arasında yer alan enerji arzına yeşil bir alternatif oluşturularak sürdürülebilir yaşam için büyük bir adım atılmış olacaktır.”

Proje Danışmanı Dr. Öğr. Üyesi Müge Uyarcan ise “Hazır yemek işletmesinde çalışmakta olan takım üyemizin yaşadığı endüstriyel sorundan yola çıkılarak çalışmamız planlandığı için projenin hedef kitlesi öncelikli olarak hazır yemek sektörüdür. Ek olarak sıcak tüketime sunulabilen tüm gıda ürünlerinin lojistiğini yapan ve paket servis yemek hizmeti veren firmalar projenin hedef kitlesini oluşturacaktır.” İfadelerine yer verdi.


1267 görüldü.    3 Paylaşıldı
_DSC7676s _DSC7672s
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
1267
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası