XI. KKTC Engelsiz Bilişim Günleri Gerçekleştirildi

İlan Tarihi:14.12.2023 12:25:00
Güncelleme Tarihi:15.12.2023 16:39:00
 

XI. KKTC Engelsiz Bilişim Günleri, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı, Manisa Celal Bayar Üniversitesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu iş birliği ile Yakın Doğu Üniversitesi ev sahipliğinde YDU İrfan Günsel Kongre Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Etkinlik açılışına KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar, Yakın Doğu Üniversitesi Rektör Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ,  MCBÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Çetin, Girne Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gökmen Dağlı, MCBÜ Rektör Danışmanı Doç. Dr. Emriye Ay, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığı Kalite Yönetimi Daire Başkanı Erhan Elibol, Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özhan Kalaç, KKTC Cumhurbaşkanlığı – Engelliler Komite Başkanı Ahmet Akdeniz, KKTC Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü  ve Yakın Doğu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fahriye Altınay ve Prof. Dr. Zehra Altınay, Kıbrıs Türk Ortopedik Özürlüler Derneği Başkanı Günay Kibrit, dekanlar, öğretim elemanları, öğrenciler ve davetliler katıldı.

Bu yıl on birincisi düzenlenen Engelsiz Bilişim Günlerinin açılışında konuşan KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, gerçekleştirilen etkinliğin farkındalık, duyarlılık ve engelli bireylerin daha kolay hizmetler alabilmesi için önemli olduğuna dikkat çekerken programın düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Yakın Doğu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ ise konuşmasına “Engelsiz Bilişim Günleri; içeriği ve toplumsal olarak üstlendiği işlevinin yanı sıra; uzun soluklu kurumlararası iş birliklerinin sonuçlarını göstermesi açısından da son derece önemli” vurgusu ile başladı.

Engelsiz bilişim günlerinin; toplumun her bireyinin bilgiye erişim hakkını güvence altına alarak ve engellerin aşıldığı bir dijital ortam oluşturulmasını hedeflediğini hatırlatan Prof. Dr. Tamer Şanlıdağ, “Bu bilimsel vizyon toplantısının oluşturduğu farkındalık ve elde edilen sonuçlar, engelli bireylerin bilgi ve iletişim teknolojilerine erişiminde önemli ilerlemelere neden oldu. Ancak, aşılması gereken birçok engel ve kat edilmesi gereken önemli bir yol olduğunun da farkındayız” açıklamalarında bulundu.

Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Rana Kibar “Engelsiz Bilişim, teknolojinin ve bilginin herkes için erişilebilir ve kullanılabilir olması anlayışını hayata geçiren önemli bir etkinliktir” ifadelerini kullandı.

Engelsiz Bilişim günleri kapsamında birçok bilgi paylaşımının olduğunu ve farkındalık oluşturulduğunu belirten Prof. Dr. Rana Kibar, “Bugün, ulaşım, eğitim, sağlık, sosyal yaşam gibi çeşitli alanlarda, özellikle engelli vatandaşlarımızın karşılaştığı zorlukları anlamak ve bu zorluklara yönelik bilişim alanındaki çözümleri değerlendirmek amacıyla bir araya geldik. Bu etkinlik, engelli bireylerin yaşam kalitesini artırmak, günlük hayatta karşılaştıkları engelleri aşmak ve dijital dünyada eşit fırsatlar sunmak için geliştirilen projeleri inceleme ve paylaşma fırsatı sunuyor” diye konuştu.

Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü ve Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Özhan KALAÇ'ın konuşmasında “Bu yıl Engelsiz Bilişim Günleri’ni KKTC’de 11’inci kez düzenliyoruz. Bu süreçte, birlikte birçok tecrübe edinerek ve bilgi paylaşımı konusunda önemli çalışmalara imza attık. Gelinen bu noktada, KKTC Cumhurbaşkanlığı’nın, Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nin ve Yakın Doğu Üniversitesi’nin rolü büyük. Gelecekte de birlikte birçok çalışmaya imza atarak, engelleri kaldırmak için bilişimle ilerlemeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

Bilişim teknolojilerinin öneminin, son yıllarda yaşanan pandemi ve doğal afetler ile bir kez daha kanıtlandığını vurgulayan Dr. Mustafa Özhan Kalaç, bu önemin engelli bireylerde çok daha önemli olduğunun altını çizdi. Dr. Kalaç, “Mekansal erişilebilirlik faktörlerinin yanı sıra, engelli öğrencilerin bilgiye erişim noktasındaki zorluklar da önemli ölçüde ön plana çıkıyor. Bu sebeple; Türkiye’de Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı iş birliğiyle üç yıldır Erişilebilir Kütüphaneler çalışmaları yürütüyoruz.” ifadelerini kullandı. Dr. Mustafa Özhan Kalaç, “Özellikle Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı konusunda ve deprem eğitimleri konusunda Yakın Doğu Üniversitesi iş birliğinde 2024 yılında benzer çalışmaları sürdürmeye devam edeceğiz” dedi.

KKTC Cumhurbaşkanlığı Engelliler Komitesi Başkanı Ahmet Akdeniz ve Yakın Doğu Üniversitesi Toplumsal Araştırma ve Geliştirme Merkezi Başkanı Prof. Dr. Zehra Altınay’ın konuşmaları ile devam eden etkinlik “KKTC’de Engelsiz Bilişim Çalışmaları Süreci”, “SKA Çalışmaları ve Engelsiz Bilişim” ve “KKTC Engelsiz Bilişim Çalışmalar” oturumları ile sona erdi.

 


677 görüldü.    0 Paylaşıldı
IMG_2180a IMG_2143 IMG_2146S IMG_2145 IMG_2164 IMG_2231 IMG_2189 IMG_2214 IMG_2218
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
677
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası