"Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı" Gerçekleştirildi

İlan Tarihi:1.06.2021 14:11:00
Güncelleme Tarihi:1.06.2021 14:19:00
 

Manisa Celal Bayar Üniversitesi, Adnan Menderes Üniversitesi, Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü ile Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu iş birliğinde düzenlenen Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı, Adnan Menderes Üniversitesi ev sahipliğinde gerçekleşti.

Adnan Menderes Üniversitesi Atatürk Kongre Merkezinde gerçekleşen törenin açılış konuşmaları Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir ile Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı adına Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Koç’un çevrimiçi katılımıyla gerçekleşti.

Konuşmasında, "Türkiye Cumhuriyeti Devleti, bugün geldiği noktada Selçuklu’dan Osmanlı’ya ve Osmanlı’dan günümüze insanı odağı yapmış olan kadim bir kültürün mirasını üstlenmektedir. Doğal olarak bu anlamda dünyaya medeniyeti taşımış bir kültürün torunları olarak bizim de bu süreçte kaybettiğimiz farkı bir an evvel kapatıp her alanda gerek engelli olarak adlandırdığımız gerekse engelli adayı olarak değerlendirdiğimiz her birey için tüm sınırlarımızı kaldırmamız lazım." İfadelerine yer vererek insani değerlerin önemini vurgulayan Manisa Celal Bayar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Ataç, Engelsiz Bilişim Platformunun 10. yaşını kutladığını belirterek, merkezinde insan olan her çalışmayı önemsediğinin altını çizdi.

Rektör Ataç, "Çalıştayın ev sahipliğini üstlenen başta Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sayın Osman Selçuk Aldemir olmak üzere Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı’nda emeği geçen herkese teşekkür ediyorum." ifadelerini kaydetti.

Adnan Menderes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Selçuk Aldemir, Ülkemizin engellilerin hayat şartlarının iyileştirilmesi, sosyal ve ekonomik olarak desteklenmesi, geleceğe güvenle bakmaları konusunda dünyada örnek gösterilecek bir konuma ulaştığını vurguladı. Prof. Dr. Aldemir, "Önümüzdeki süreçte değişen şartları ve ihtiyaçları dikkate alarak devlet, üniversite, sivil toplum, iş dünyası ve tek tek fertler olarak el ele vermeli; engellilerimizi çok daha müreffeh bir seviyeye hep beraber taşımalıyız." şeklinde konuştu.

Aile Sosyal Hizmetler Bakanı adına konuşma yapmak üzere çevrimiçi olarak açılışa katılan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Uzman Dr. Orhan Koç, erişilebilirlik alanında yapılan çalışmalar hakkında bilgi vererek, "Kütüphanede erişilebilirlik bilgiye erişim noktasında büyük önem taşıyor. Erişilebilirlik herkes için mümkün. Erişilebilir Türkiye Engelsiz Yaşam İçin Buradayım sloganıyla sizleri selamlıyorum. Bu anlamda çalıştayda emeği geçen herkese teşekkür ederim." aktarımında bulundu.

Açılış konuşmalarının ardından Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bülent Yılmaz’ın moderatörlüğünde Engelsiz Kütüphane Çalışmaları başlıklı panel gerçekleşti.

Çalıştayın birinci günü gerçekleşen ilk Panelde; Cumhurbaşkanlığı Millet Kütüphanesi Daire Başkanlığı Personeli Lütfi Kılınç "Millet Kütüphanesi Engellilere Yönelik Faaliyetler", Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı Koordinatörü Dr. Engin Yılmaz "Boğaziçi Üniversitesi Görme Engelliler Teknoloji ve Eğitim Laboratuvarı (GETEM)", İstanbul Üniversitesi ve Dokümantasyon Daire Başkanlığı Engelsiz Bilgi Merkezi Koordinatörü Mustafa Özyürek "İstanbul Üniversitesi-Engelsiz Bilgi Merkezi", Adnan Menderes Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkan V. Öğr. Gör. Özden Demircioğlu Faydalıgül ise "Engelsiz ADÜ Kütüphanesi"  hakkında bilgi verdi.

ASHB Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü-Araştırma, Geliştirme ve İstatistik Dairesi Başkanı Tayyar Kuz’un moderatörlüğünde gerçekleşen ikinci panelde, Aile Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü Aile ve Sosyal Hizmetler Uzmanı Sabit Kılıç "Bilgiye Erişim Hakkı, Marakeş Sözleşmesi ve Erişilebilir Kütüphaneler", Cumhurbaşkanlığı Başdanışmanı İşaret Dili Tercümanlar Derneği Başkanı Banu Türkuğur Şahin "İşitme Engelliler ve Sağırlara Yönelik Faaliyetler" başlıklarında açıklamalarda bulundu.

Eğitimde Görme Engelliler Derneğinden Emre Taşgın ve Ali Caner Alpsaslan "EGED – Engelsiz Nota Kütüphanesi", Manisa Celal Bayar Üniversitesi Kütüphane ve Dokümantasyon Daire Başkanı Hıdır Metin "Engelsiz MCBÜ Kütüphanesi – EBES Uygulaması" başlığında Manisa Celal Bayar Üniversitesi’nde gerçekleşen uygulamalar, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Akıllı Çeviri Sistemlerinden Dr. Özer Çelik ise "Özel Gereksinimli Bireyler için Yapay Zekâ Destekli Dijital Erişilebilirlik Çalışmaları" konularında ayrıntılı bilgi aktardı.

Çalıştayın ikinci günü, moderatörlüğünü Manisa Celal Bayar Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç’ın yaptığı ve çevrimiçi gerçekleşen panelle başladı. Panelde, Kültür ve Turizm Bakanlığı Telif Hakları Genel Müdürlüğü uzmanı Uğur Tekerci "Telif Hukukunda Ödünç Verme Hakkı ve Engelli İstisnası" ve Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk ise "İlim ve Edebiyat Eserlerinde Erişilebilirlik" konuları hakkında aktarımda bulundu.

"Erişilebilir Kütüphaneler Çalıştayı" çevrimiçi grup toplantıları, raporlama çalışması ve ön sonuç raporunun katılımcılarla paylaşılması ile tamamlandı.

Sonuç Bildirisi :  https://www.engelsizbilisim.org/erisilebilir-kutuphaneler-calistayi-sonuc-bildirgesi/

 


784 görüldü.    0 Paylaşıldı
AA1_8112 AA1_8188 AA1_8198 AA1_8141 AA1_8243 AA1_8478 AA1_8458 AA1_8449 IMG_8192 AA1_9099 _1_ mcbü_erişilebilir kütüphaneler çalıştayı_Türkiye Engelsiz Bilişim Platformu Koordinatörü mcbü Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Özhan Kalaç AA1_9099
Protokol Basın ve Halkla İlişkiler Şube Müdürlüğü - Telefon: 0236 201 10 70 - Faks: 0236 201 14 53 - E-Posta : basin@cbu.edu.tr - Web: basin.cbu.edu.tr
784
© Copyright MCBÜ Bilgi İşlem Daire Bşk.   ||   Web Sitesi Kullanım Politikası